2011. január 30., vasárnap

Látnivalók 5. - Hunua Ranges és Coromandel

A Waitakere Ranges-nél hagytuk abba az előző alkalommal, és említettem, hogy ennek a párja, a Hunua Ranges, ami szintén nem egy elhanyagolható nagyságú erdőség a maga 250 négyzetkilométers kiterjedésével. Érdekesség, hogy 4 nagyobb víztározó is található a park területén, s ez a négy tározó biztosítja Auckland vízelllátásának 60%-át.

2011. január 26., szerda

Látnivalók 4. - Auckland és környéke

Auckland, avagy a vitorlások városa Új-Zéland legnépesebb városa 1,4 millió lakóval, (amely kiteszi a teljes ország lakosságának 31 százalékát), a The Economist szerint a Föld 10. legélhetőbb városa.
Keletkezéséről most nem indítanék különösebb geológiai értekezést (nyilván vulkanikus), és a történelméről is csak annyit most, hogy a területen 1350 körül telepedtek meg ugyan a maorik, de a város a nevét csak 1840-ben kapta William Hobson kormányzótól.

2011. január 24., hétfő

Látnivalók 3. - Tongariro Nemzeti Park

És igen, végre elérkeztünk az északi sziget számomra legvonzóbb látványosságához a Tongariro Nemzeti Parkhoz, amit 1887-ben alapítottak és ezzel elnyerte az Új-Zéland legrégebbi-, valamint a világ 4. legrégebbi nemzeti parkja címet (a legrégebbi a Yellowstone egyébként), s egyben az UNESCO szerint a világörökség része is. Hát nem semmi.
A parkokat egyébként minden esetben a DOC (Department Of Conservation) üzemelteti, a honlapjukon sok hasznos infó fellelhető: túraútvonalak, menedékházak elérhetősége, időjárás előrejelzés, transport, stb.
A nemzeti park fő látványossága nyilvánvalóan a 3 vulkáni csúcs itself, flóra és faunáról itt nem igazán lehet beszélni, bár néhány madárfaj- és - a vulkáni utóműködés miatt itt is érezhető záptojásszag miatt beszívott - oposszum itt is megtalálható. De nem ez a lényeg.

2011. január 23., vasárnap

Látnivalók 2. - Taupo-tó

A Wai-O-Tapu-tól kb. 50 kilométerre délre található a Taupo-tó, amit ha valamihez hasonlítanom kéne, akkor talán a magyarországi Balatonhoz lehetne. Mármint nem keletkezése szempontjából, hanem olyan értelemben, hogy a hely zsúfolva van nyaralókkal, vendéglátóipari egységekkel és a környékbeliek is előszeretettel töltik itt a holiday-t, pisztrángozással, kajakozással, stb.
Egyébként a tó időszámításunk szerint 186-ban keletkezett egy vulkánkitörés nyomán, aminek fényét állítólag Kínában is lehetett látni és a füstfelhő egészen a mai Görögországig elért.

2011. január 22., szombat

Látnivalók 1. - Rotorua

Geológiai, pontosabban lemeztektonikai értelemben Új-Zéland a szokásos módon keletkezett: két kéreglemez összeütközésével. Jelen esetben ez a két lemez az ausztráliai- és a csendes-oceáni lemez, viszont a lemezek folyamatos mozgásának köszönhetően a Zátony szeizmikusan a mai napig is aktív.

2011. január 18., kedd

Egy kis földrajz óra.


Tessék szépen hátradőlni, mobiltelefonokat kikapcsolni, igény szerint csipszet, Káliumtartalmú banánt, vagy akár sört előszedni, wordot, excellt, youtube-ot minimize-olni, mert most beszélünk egy kicsit Új-Zéland földrajzáról, mert engem érdekel és hátha mást is. :)

2011. január 17., hétfő

Az első

Nos, az első bejegyzést megírni sosem könnyű, de azért ugorjunk neki a már jól megszokott panelek szerint.
Egy vad ötlettől vezérelve találtam ki egy ködös januári reggelen, hogy a lehető legmesszebbre kellene utazni Magyarországtól, mert az jó. Új-Zélandra - vagy másik nevén a Zátonyra esett a választás -, mivel annó azt tanultuk, hogy ha a földgolyóbist átdöfnénk egy gigászi tűvel, akkor pont Új Zélandnál lyukadnánk ki.  [hááát... majdnem: HU - N47 E18 környékén, NZ - S45 E174]
Ez a blog az utazás megtervezéséről és a kint töltött idő alatt szerzett élmények dokumentálásáról fog szólni, jóban-rosszban, egészségben-betegségben, stb.

Annyira ötlet szinten van még az egész, hogy most megpróbálom hozzávetőleg pontokba szedni, hogy mit kell majd végiggondolni, megtervezni, kitalálni. Íme:
  • Elsősorban az indulás időpontja és a kint eltöltendő időtartam :),
  • Út a Zátonyig, és vissza,
  • Az út során előre kalkulálható problémák és azokra valamilyen megoldás,
  • Látványosságok a Zátonyon és utiterv,
  • Közlekedés a Zátonyon,
  • Szállás a Zátonyon. 
Most még magát a blogot igyekszem majd kipofozni, de aztán remélhetőleg folyamatosan kerül majd fel a minőségi content és reméljük, hogy majd a végén nem futunk, hanem inkább repülünk! ;)