2011. április 30., szombat

Látnivalók 15. - Canterbury I.: Arthur's Pass

Canterbury Új-Zéland legnagyobb területű régiója, melyet nyugatról már a déli alpok csúcsai, keleten a csendes óceán, délen a Waitiki-, északon pedig a Convay folyó határol. A régió központja a déli sziget legnagyobb városa: Christchurch.
Az egész területet fura kettősség jellemzi. A Déli-Alpok 3000-es csúcsai és a lábai előtt elterülő hatalmas síkság már önmagában is érdekes összképet nyújt, de még érdekesebb a kép a térség egyik nemzeti parkjában, az Arthur's Pass Nemzeti Parkban.
 

2011. április 28., csütörtök

Látnivalók 14. - Nelson II.

És akkor jöjjön, ami az előző postba már nem fért bele, a Nelson Lakes National Park, amely déli-alpok legészakibb hegyláncain fekszik, s kisebb-nagyobb tavairól, az azokat körülvevő hegyekről és az itteni flóra és faunáról nevezetes. Összterülete kb. 1000 km2.
A park központjában két nagyobb tó terül el: a Rotoiti és a Rotoroa, s bár már maga a park is erősen védett, mégis szokták a park Rotoiti-tó körüli részét úgy emlegetni, hogy "sziget a szárazföld belsejében".

2011. április 21., csütörtök

Látnivalók 13. - Nelson I.

A déli sziget legészakibb régiója Nelson, vagy Nelson-Tasman. A diferenciálás oka az, hogy a régió központja az azonos nevű település, amely a déli sziget második legrégebbi települése és a déli sziget kultúrális és gazdasági gócpontja. Nelson a kézművesség központja is. Érdemes meglátogatni a helyi piacot, ahol szombat délelőttönként a térség apraja-nagyja képviselteti magát, mindenféle handmade dologgal, sőt a vállalkozókedvűek saját kezűleg is elkészíthetik ajándéktárgyaikat. Lehetőség van itt szobrászkodásra, üvegfújásra, kagyló- és fafaragásra, stb. Nelson nevezetés még ízletes borairól is.

A régióban 4 jelentősebb park található, az Abel Tasman Nemzeti Park, a Nelson Lakes Nemzeti Park, a Kahurangi Nemzeti Park, valamint a Richmondi hegység.

2011. április 12., kedd

Látnivalók 12. - Marlborough Sound

Bár a déli sziget területét tekintve 33%-al nagyobb, mint az északi, mégis Új-Zéland lakosságának mindössze 24%-a él itt. A szigetek közti átjárás vagy légi úton, vagy pedig vízen oldható meg. Bár bizonyos körülményeket bekalkulálva a repülés olcsóbb lehet, mégis érdemes itt megemlíteni, hogy komppal is át lehet jutni.

A két sziegetet a Cook szoros választja el egymástól, melyen 2 társaság is szállítja a nagyérdeműt: a blueridge Cook strait ferry és az Interislander. Így első blikkre a blueridge olcsóbbnak tűnik előrefoglalás esetén, de majd az autóbérlésnél lehet mókázni, mert lehet bundle-ben bérelni autót és akciós kompjegyet vásárolni. Nade vissza a lényegre, erről majd szó lesz ha eljön az ideje.

2011. április 7., csütörtök

Fly with us!

Hahó, még élünk ám!

Szóval aki még most is olvas és/vagy volt olyan hülye, hogy feliratkozott az RSS feedre, annak jó hír: töretlen lenülettel menetelünk tovább a megkezdett úton és a posztok rendületlenül folytatódnak.

Az elmúlt cca. egy hónapban azon gyököltünk, hogy kitaláljuk, megtervezzük a legoptimálisabb utat NZ-ra. Jelenleg úgy tervezzük, hogy az utat a Budapest-Frankfurt-Kuala Lumpur-Christchurch útvonalon fogjuk abszolválni. Az, hogy ez miért így lett, annak számos oka van.