2011. december 28., szerda

Chch red zone

Már a bérelt autók kapcsán is belefutottam abba, hogy Christchurch-ben a legtöbb kölcsönző belvárosi depója zárva volt, "hála" a 2011 februári földrengés áldásos hatásának. Aki esetleg nem tudná: 6.3 -as erősségű földrengés rázta meg Chch belvárosát 2011. február 22.-én délután 1 órakor.
A rengés brutális pusztítást végzett (és emberáldozatokat is szedett, mert az emberek nem a könnyűszerkezetű házaikban voltak, hanem a munkahelyeiken, irodákban), mert a rengés epicentruma mindössze 5 km-rel a felszín alatt volt.

2011. december 25., vasárnap

Auckland, here we come!

Bár szállásokat nem tervezünk előre foglalni (legalábbis ennyivel előre), azért néhány kivételt teszünk. Ha csak Új-Zélandot vesszük, akkor az utunk első kettő, és utolsó néhány napjára nyugodtan foglalhatunk szállást, hiszen a repülőutak miatt az út ezen része tökéletesen kiszámítható.

Úgy alakult, hogy elsőként az utolsó szállásaink egyike, az aucklandi fixálódott le. Az indexes NZ fórum segítségével találtam rá egy kint élő magyar srácra, aki a saját lakása vendgékszobáját adja majd ki nekünk 2 éjszakára, szerintem NZ viszonyokhoz képest baráti áron. Ezúton köszönjük.

Rough guide

Két bejgli között összetorrenteztem megvásároltam a rough guide kiadó utunkhoz kapcsolódó könyveit is, s ezek biztonsági másolatai felkerültek a Hivatkozások alá jól. Lehet böngészgetni.

Egyébként bár hasznosság szempontjából más kiadók útikönyvei nem veszik fel a versenyt a Lonely Planet kiadványaival, néhol érdemes őket átolvasni, mert azért az LP sem mentes a hibáktól. Sőt, mivel az LP könyvek jobban elterjedtek, ezért az általa magasztalt szállások általában zsúfoltabbak is, míg más, hasonló színvonalú szállások meg szinte üresek.

Szóval összehasonlítási alapnak mindenképp jók lesznek.

2011. december 19., hétfő

Bed Bug

Rémhíreket már hallottam róluk, de soha nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget nekik, most azonban, hogy maláj és szingapúri szállások után kutatok, néhányszor beléjük futottam. Számtalan, egyéb szempontból jónak tűnő szállás esetében lehetett olyan reiview-kat olvasni, hogy messziről el kell kerülni az adott helyet, mert beköltöztek a bedbug-ok.

2011. december 17., szombat

A hiányzó láncszem

Az utazásunk tényleges utazás részéből már csak egy fehér folt maradt: Auckland-ből visszajutni Christchurch-be.
Már korábban eldöntöttem, hogy ezt a szakaszt repülővel fogjuk megtenni. Ennek oka, hogy nem szerettem volna autóval visszamenni egészen Chch-ig egyrészt idő, másrészt a többletköltség miatt. Azért a két város közti 1200 kilométert egyhuzamban nem szerencsés lenyomni, 2 nap simán kellene rá - ennyivel kevesebb marad minden másra. Költség szempontból pedig ez a bérelt autó, plusz 2 napi költségét jelenti + benzin + plusz egy kompjegy az autónak, meg persze 2 jegy nekünk - azért nagyon nem mindegy.

2011. december 10., szombat

Változások

Már egy ideje nézegeti a család légiközlekedésben dolgozó fele, hogy a Frankfurt-Kuala Lumpur viszonylatot berepülő Lufthansa járatnak milyen a foglaltsága, ugyanis az Új-Zélandra jutásunkban jelentős szerepe van ennek a leg-nek. Most viszont úgy döntöttünk, hogy változtatunk a terven, mert az útvonal ezen részén előfordulhat egy kis bibi.

2011. december 6., kedd

A kiválasztott

Nos hát a rengeteg keresgélés, összehasonlítás, terms and conditions bújás és néhány újabb őszhajszál növesztése után végre megvan az a cég, akiktől az autót bérelni fogjuk.

A legfontosabb szempontok, amiért őket választottam:
  • Nincs büntipénz a relocation dealeknél (ha Chch-ban vesszük fel az autót és Aucklandben adjuk le),
  • Nincs kezelési költség, valamint extra költségek a foglalásnál,
  • Az ár tartalmaz 24/7 roadside assistance-t (ezt nem bírtam jól megfogalmazni magyarul),
  • Nem lepusztult autókkal kereskednek,
  • Kedvező biztosítási opciókat kínálnak, jó áron,
  • Nem számolnak fel plussz költséget, ha reptéren vesszük fel, illetve adjuk le az autót,
  • Fel lehet vinni az autót a kompra, (sőt!)
  • Unlimited kilométer az árban,
  • A fórumokon mindenhol dícsérik őket.
Nade melyik is ez a cég?

2011. december 5., hétfő

Útikönyvek

Felraktam egy új oldalt a fejlécbe Hivatkozások címmel. A jövőben ide fognak felkerülni mindenféle hasznos linkek, akár szállásokat, programokat, vagy teljesen más dolgokat illetően.

Egyelőre ami felkerült, az egy halom olyan útikönyv, amire szükségünk lehet majd az út során, akárhol is leszünk éppen. Google doc collection formában linkeltem, kattintva fejezetnként pdf-ek figyelnek jól.