2011. május 21., szombat

Látnivalók 20. - Otago III.: Queenstown

Queenstown-t sokszor szokták úgy emlegetni, mint a kalandorok és az extrém sportok mekkája, de nem csak az adrenalin, hanem a csodás Wakatipu-tó, és a környező hegyek lenyűgöző látványa is megrészegíti az ide látogatót. (szépen mondtam?)


Wanakából kb. 70 km-es út vezet ide. Az út egy része a Cardrone völgyön keresztül visz, s a Crown Range-en kel át a hegyek között. A Crown Range a maga 1121 méteres magasságával egész Új-Zéland legmagasabb fekvő főútja. A Wanaka-Queenstown útra sokszor szoktak úgy hivatkozni, mint a legszebb autóút egész Új-Zélandon, ezért érdemes elég időt szentelni az egész biztosan sok megállóval tűzdelt útvonalra.


Szokás a várost egész Új-Zéland leglátogatottabb városának is nevezni, mert bár a lakossága csak (?) 10ezer fő, viszont akár télen-, akár pedig nyáron a városban kb. 50ezer ember tartózkodik egy időben. Ebből nagyjából lehet is következtetni rá, hogy ez is egy üdülőváros-szerűség, s ha az ember nem vigyáz, akár le is húzhatják picit. (Másrészt ha valaki éjjel inkább aludna, mint bulizna, akkor füldugó musthave itt, mert még hajnal 5-kor is megy a dáridó.)

Queenstown-t az teszi különlegessé, hogy viszonylag kis távolságon belül szinte mindenféle környezet előfordul: a Wakatipu tó a víz szerelmeseinek, óriási hegyek, amiket be lehet síelni vagy túrázni, hatalmas síkságok és dombok a bringásoknak, gyors folyású folyók a raftingolni vágyóknak, stb.
 
A gleccserek munkájának köszönhető Wakatipu-tó, a maga 80 km-es hosszával egész Új-Zéland leghosszabb tava, s egyben a harmadik legnagyobb is (291 négyzetkilométer vízfelület).
Érdekes, hogy bár a tó a tengerszint felett 300 méteren fekszik, a legmélyebb pontja mégis a tenger szintja alatt van, 100 méterrel. A tavat egyébként északon táplálja a Déli-Alpokból csordogáló Dart folyó, vizét - az N betű déli csücskében pedig - a Kawarau vezeti le.
Nagyon érdekes, hogy a Wakatipu-tó Queenstown környéki részén fel lehet fedezni az úgynevezet Seiche jelenséget, ami elméletben az állóhullámok kialakulásával hozható összefüggésbe, a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy pontosan 26,7 percenként megemelkedik/apad a víz szintje 20 cm-t. Fura.
A tavon egyébként mind a mai napig közlekedik egy közel 100 éves széntüzelésű gőzhajó a TSS Earnslaw.


Ha már úgyis volt szó az extrém sportokról, folytassuk azzal. A. J. Hackett neve talán pár embernek ismerős lehet: Ő volt az a jóember, aki feltalálta  bungee-t. Persze ez csak féligazság, mert a Vanuatu törzs tagjai már egy ideje tekergettek indákat a lábuk köré, és ugrabugráltak le magas hegyekről a férfivé válás szertartása keretében, mégis Hackett-et tartják a bungee apukájának. 1988-ban alapította meg itt, Queenstown mellett, a Kawarau folyón átívelő hídon az első állandó, nyilvános ugróhelyet, amely a mai napig a legnépszerűbb ugróhely a világon, és 180 dollárz ellenében le is lehet vetni magunkat a 43 méteres mélységbe jól.


A várostól kb. 30 km-re északra található a Skippers Canyon, amit a Shotover folyó által hozott kövek és hordalék vágott a sziklába. Az évezredes munka eredményeképpen a folyó elérte az aranyteléreket is, és persze itt is megindulhatott az aranyláz. Ennek köszönhetően kezdett is benépesedni a kanyon szépen, bár csak átmenetileg: az arany hamar elfogyott ugyanis, az itt élők pedig továbbálltak, azóta a hely pedig túristalátványosságként funkcionál.

Annak idején épült ide egy út is (ami sokak szerint többe került, mint az innen kibányászott összes arany), sőt még egy egész szép híd is, hogy az aranybányászok egyszerűbben közlekedhessenek. Ez az út (és persze a híd is) fennmaradt és elvileg járható mind a mai napig, gyakorlatilag viszont mivel néhol veszélyes lehet, bérelt autókkal tilos végighajtani rajta.

Ahogy az már Új-Zélandon lenni szokott: van egy másik lehetőség is természetesen. A városból indulnak 120 dollárzok átadása után szervezett utak indulnak a kanyonba, majd az egészet megkoronázzák egy fél órás motorcsónakázással a folyó felső szakaszán.

Azt mondják, hogy ha az ember Queenstown-ban jár, érdemes felmászni egy magasabb dombra és lenézni a tóra, vagy a környező csúcsokra - ettől lesz békés a lélek. Mivel nem babrálnék senki lelki békéjével, ezért ezt sem hagyhatju ki.
Queenstown trademarkjának számít, a jópár képeslapon is feltűnő, tényleg lenyűgőző szépségű Remarkables fűrészfogszerű hegyvonulata. A legjobb rálátás a hegyvonulatra a Jacks point nevű domb tetején lelhető, ehhez viszont el kell autózni Kelvin Heights-be, a tó Queenstown-nal szemközti oldalára és végigsétálni a Jacks Point Track-et (közel sík terepen, 4 óra csupán - oda-vissza). Lenyűgöző látvány a jutalom.


Egy kicsit komolyabb kirándulás viszont a Ben Lomond track, amely az azonos nevű, 1748 méter magas csúcsra vezet fel. Egész napos kirándulás - sőt, magashegyi túra -, rögvest Queenstown mellőli indulással. A csúcsról látható a Remarkables, de akár Mount Aspiring névadó csúcsa, az Aspiring is. Az út egy részét meg lehet tenni 25 dollár ellenében a Queenstown gondolával is (gy.k. kabinos felvonó), a menetidőn így 1 órát lehet spórolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése