2011. szeptember 15., csütörtök

Új-Zélandi vízum

Mivel Új-Zéland távolról sem schengeni ország, ezért meglátogatásához vízum szükséges. A jó hír viszont, hogy az Új-Zéland és Magyarország közötti vízummentességi egyezmény beutazási- és tartózkodási kedvezményt nyújt magyar állampolgárok számára. Lássuk hogyan.

A konzulátus honlapja alapján az ország vízummentesen látogatható, ha:
  • a beutazni kívánó érvényes, visszaútra szóló jeggyel rendelkezik olyan országba, ahová jogosan beléphet;
  • a kedves látogató elég pénzzel rendelkezik, hogy eltartsa magát a zátonyon tartózkodása alatt;
  • emberünk útlevelének érvényessége legalább három hónappal meghaladja azt a dátumot, amikor Új-Zélandot elhagyja; 
  • és az otttartózkodási szándéka ne haladja meg a megadott időt.
A 'vízummentesen látogatható' kifejezés azonban félrevezető is lehet és azt sugallhatja, hogy Új-Zéland meglátogatásához nem kell egyáltalán vízum.

Ami nem igaz, kell vízum.

Persze a közlés nem teljesen fals, van valóságtartalma, mégpedig annyi, hogy a beutazás megkezdése előtt nem kell kérvényezni az ország hivatalos képviseletétől a beutazási engedélyt (vízumot), hanem az országba érkezéskor (praktikusan a reptéren) optimális esetben egy adag faggatózás után, kvázi automatikusan túristavízumot pecsételnek az útlevélbe. Viszont a kedves határőr kolléga mindenféle indoklás nélkül meg is tagadhatja ám a belépést, vagy bizonyos korlátozásokkal is elláthatja a vízumot (max meddig lehet vele maradni, a vízum státusza nem változtatható meg pl. munkavízumra, stb.).


A túristavízum érvényességi időtartalma 3 hónap (90 nap) és legfeljebb két alkalommal hosszabbíttatható meg, természetesen a megfelelő követelmények teljesítése esetén. Ez sajnos/szerencsére ránk nem vonatkozik, úgyhogy nem is részletezném tovább.

Viszont ilyen - a beutazáskor is szükséges - követelmény például az, hogy a beutazni vágyó rendelkezzen az ott tartózkodása időtartamát fedező pénzösszeggel. Ezt havi minimum 1000 dollárban állapították meg, és fejenként értendő. Az országba lépéskor a határőrnek joga van kérni a fedezet igazolását, s annak hiányában a belépést megtagadhatja. Esetünkben 40 napra kb. 1500 dollárt kellene tudnunk igazolni, vagy ennek az összegnek megfelelő idegen valutát. Természetesen ennyi pénzt kp-ban hurcolni nem egy életbiztosítás, ezért adott az a lehetőség, hogy egy viszonylag friss bankszámla-kivonatot kell tudni prezentálni, természetesen angol nyelven. Ilyet majd szereznünk kell a bankunktól.

Csak lazán kapcsolódik, hogy a bár a túristavízum ingyenes, azonban az ország elhagyásakor előfordulhat, hogy fizetni kell egy 25 dollárban előirányzott kilépési illetéket. Azért csak "előfordulhat", mert némely légitársaságok beépítik ezt a jegyek árába. Azért nem árt felkészülni rá és tartalékolni 25 dodót. Amúgy szerintem ez nem épp egy szép farewell megmozdulása az Új-Zélandi kormánynak, hogy még egy utolsó bőrt is lehúznak a távozni készülő túristákról, de hát ez van, a Zátonyon sem fenékig tejfel minden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése