2011. június 20., hétfő

Point Of No Return II.

Na most az van, hogy amikor az október-novemberi időpontot kiválasztottam januárban, akkor az játszotta a legfőbb szerepet, hogy ASAP legyen.
Új-Zéland klímája ugye pont a miénknek a reciproka, tehát amikor itt nyár, ott tél. Kézenfekvő lett volna tehát, hogy az út január-február-márciusban legyen. Ezt a szervezési idő rövidsége miatt nyilván elvetettük, és kizárásos alapon maradt az ottani tavasz: október-november.
Ez nagyon jó is lett volna, mert off-peak season, tehát nincsenek telített szállások, nincsenek mesterségesen felvert szállásárak és a legfontosabb: nincs tömeg. Az időjárás ilyenkor már egész kellemes, bár a magasabban fekvő helyeken számolni kellett hóval, valamint a báránylegeltetési szezonnal.

Nos röviden így történt, hogy ki lett választva az október és, hogy megszívtam. Jól, teli tüdőből.

Történt ugyanis, hogy egy dolgot nem vettem figyelembe. Nevezetesen azt, hogy idén Új-Zéland rögbi világbajnokságot rendez, mégpedig szeptember 9-től október 23.-ig. És igen, ez pedig jócskán belelóg abba az időbe, amit mi a szigeteken töltenénk.
A kiwik egyébként történelmüknek köszönhetően egyébként is nagy rögbi fanatikusok, de ha ez nem lenne elég, az előrejelzések szerint több, mint 85.000 külföldit várnak a játékok idején a szigetre. Ez elképesztően nagy szám.
Úgyhogy az, hogy ennyi külföldi balek érkezik a Zátonyra, egyet jelent azzal, hogy pofátlan lenyúlásokra és durván felvert árakra lehet számítani annak ellenére, hogy nem a főszezonban vagyunk és, hogy nem Magyarországról beszélünk.

A lényeg a lényeg, hogy nem sok választásom maradt. Az egyik, hogy nem aggódunk, mondván majd ott ahol épp ránkesteledik, majd találunk valami szállást. Na ez no-fucking-way, mivel vagy egyáltalán nem-, vagy pedig nagyon drágán lesz csak szállás. Azt pedig, hogy az ablakon dobáljuk ki a pénzt szívlapáttal - nem engedhetjük meg magunknak.
A másik lehetőség, hogy már most lebookolok minden egyes ott töltött napra valami szállást előre, s reménykedem abban, hogy még viszonylag jó áron sikerült megoldanom a dolgokat. Aztán kint meg sűrű fohászok közepette imádkozom majd a jó időért, vagy a kocsi lerobbanásának elkerülése végett, mert ha bárhol-bármi gebasz van, akkor vagy rohanni kell, vagy pedig kihagyni valamit és itt már nem csak élményt, hanem az előre fizetett szállásokat is bukjuk. Hát én egyiket sem szeretném.

A fentiekből látszik, hogy középút nem nagyon van, úgyhogy azt a megoldást választottuk, hogy halasztjuk az utazást. No azért nem olyan sokkal. Az első lehetséges időpont az elcseszett október-novemberi időpont utáni peak season lenne, amit az előzőekhez hasonló okok miatt skippelnék. Rövid nyomozgatás, valamint flight-research után kialakult a végeredmény: a 2012. március 2. - 2012. április 10. időszakot töltjük Új-Zélandon. (Ez napra pontosan ugyan annyi idő, mint az eredeti út lett volna.)

Most már nem bízok semmit a véletlenre, úgyhogy megnéztem egyrészt az evenet calendar-t (semmi!), valamint az új-zélandi meteorológia intézet honlapját és pár statsztikából látszik, hogy az október-november, illetve a március-áprilisi hőmérséklet/csapadék eloszlás nagyjából megegyzik, úgyhogy az időjárás sem gond tehát.


Annyi azért érdemes megjegyezni, hogy 2012. április 1.-én van a téli időszámítás miatti óraállítás Új-Zélandon.

Szóval ami még hátra volt, az a legfontosabb: át lehet-e pattintani a Kuala Lumpur - Christchurh és Christchurch - Kuala Lumpur jegyeket az új időpontra.
Annak idején, mikor a repjegyet bookoltam az air asia-nál, valamiért nem a promó jegyet (ami amúgy olcsóbb lett volna) vettem meg, hanem a 10 €-val drágább párját, amiben már volt time and name change opció, tehát szerencsére most jelképes összegért cserébe át is raktam az új időpontra.

Karma? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése