2011. július 8., péntek

Alakul az útiterv!

Na hát long time, no see, mondhatnám. Való igaz, hogy egy picit el vagyunk veszve, de ennek is van oka. Mivel legutóbb ott hagytuk abba, hogy 2012. tavaszára toltuk a tripet, ezért idénre még mindenféle szabi és utazgatás beütemezése következett (ami amúgy szintén megérne egy önálló blogot, de arra már nincs effort).
Természetesen az Új-Zéland projekt sem állt meg, jelenleg az útiterv kialakítása van soron.

Jelen állás szerint úgy számolunk, hogy autóbérléssel abszolváljuk a távot (ennek miértjéről lesz még post), Christchurch-ből indulva bejárjuk a déli szigetet a rendelkezsére álló idő kb. 3/4 részében, majd komppal átkelünk az északi szigetre, ahol is Aucklandban leadjuk az autót jól. Innen Chch-ba vissza egy fapados légitársaságot választunk, s Chch-ből repülünk haza ismét.

Kezdetnek feldobáltam a térképre a fontosabb pontokat, mintegy gerincet adva az utazásnak (nota bene: a google maps nem enged tetszőleges köztes pontot tenni a route-ba, ezért kellett két külön térképre rakni a dolgokat).


View NZ-South Island Route in a larger map

Tehát röviden: leszállás után lesz egy kis jetlag kiheverés Chch-ban, majd egy megállóval átzúzunk az Arthur's pass-on nyugatra, ahol is délnek fordulunk a gleccserek felé. Utána a Haast pass-on át Wanaka-ba, majd onnan délnek fordulva Queenstown-on keresztül egészen Te-Anau-ig. Te-Anau-ból a Milfordi zsákutca következik, ahonnan irány a déli partvidék, majd a keleti parton fel egészen Oamaru-ig. A Mount Cook kedvéért teszünk még egy kis kitérőn a sziget belseje felé. Onnan ismét északkeletre, irány Kaikoura! Bálnanézegetés után irány tovább a sziget északnyugati csücske felé, a Nelson Lakes nemzeti park-on keresztül, a Farewell spit irányába, majd az Abel Tasman nemzeti park. Innen már csak a pictoni komp kikötő felé vezet az út a Marlborough Sounds-on keresztül, Picton-ból pedig elhajózunk északra autóstól jól.


View NZ-North Island Route in a larger map

Wellington-on átszáguldva irány a Castlepoint a keleti parton, ahonnan tök nyugatra fordulunk, s irány a Taranaki. Egy vulkánnál mindenképpen jobb a három, úgyhogy irány a Tongariro, s az Alpine Crossing. Innen északra vezet az út, Rotorua bűzös mocsarain keresztül a Coromandel félsziget mesés partjai következnek. Innen ismét nyugat, Auckland. Egy kicsit még pirickázunk Auckland környékén, mígnem feltesszük az i-re a pontot, az Auckland melletti Piha beach-csel, s átröppenünk Chch-ba.

Élelmes szemlélők észrevehetik, hogy fent van egy 'Útvonal' és lesz majd egy 'Útiterv' elnvezésű fülecske, a jövőben ezeket fogom update-elgetni, persze úgy, hogy poszt mindíg lesz róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése