2011. október 26., szerda

The backup plan

Nem valószínű, hogy ebben az életben még egyszer Új-Zélandra fogunk menni. Persze sosem lehet tudni, de azért ilyen messzire nem érdemes rövid távra menni, a hosszú távú utazás meg már áldozatokkal jár. Szóval mivel a realitások talaján maradva perpill úgy gondolom, hogy one and only lesz a látogatás, épp ezért a lehető legjobban szeretném dokumentálni. Ez egyrészt a készülő képek minőségére, másrészt pedig a mennyiségére is értendő egyaránt.

Mindenki járt már abban a cipőben, hogy a fényképezője kijelzőjén megjelenő kép otthon megnézve igencsak bemozdult, sötét volt, stb. Persze ha RAW-ba fotózik az ember, akkor a problémák egy részét otthon ki tudja tekergetni, de ennek ára van. Egy képfile az én gépemen így közel 30 mega, és a 16 gigás sdhc kártyámra kb. 500 kép megy rá. Ennyit egy átlagos nyaralás alatt egy hét alatt elfotózok, úgyhogy minimum ilyen képszámmal és méretekkel kell számolni az 5 hétre vetítve. Felmerül tehát a probléma, hogy hogyan tároljuk a képeket. Ha geek vagy és/vagy direkt emiatt látogattál ide, akkor olvasd tovább.

A legtriviálisabb megoldás az lenne, hogy dvd-re, vagy bd-re kellene kiírni a felgyűlt képeket, de mivel egyrészt ehhez megfelelő helyeket kellene találni a Zátonyon-, másrészt pedig alapvetően nem bízom az optikai technológiában, ezt a megoldást elvethetjük.

A legbiztosabb tárolás nyilván a felhőben lenne, de itt is (mint az előző esetben is) a 'hol?' problémakörön túl megjelennek egyéb járulékos költségek is, mert vagy netcafékben kellene fizetni a bitekért-, vagy pedig a szállásokon. Nem opció.

Adódik az a megoldás, hogy viszünk megfelelő mennyiségű sd kártyát, de hát lássuk be, ez nem a legoptimálisabb megoldás mind költség, mind pedig hatékonyság szempontjából.

Manapság a tabletek és netbookok térhódításának idejében kezdenek egyre inkább háttérbe szorulni a photobank-ok. Ezek a kis céleszközök pont azt tudnák, amire szükségem van: egy notebook hdd köré épített kis eszköz, amibe sd kártyát lehet rakni és gombnyomásra átpumpálja az adatokat az eszköz a saját belső merevlemezére. Saját akksival rendelkezik, úgyhogy akár túrázás közben is jól használható lenne. Régebben a vosonic fotobankjait tartották a legmegbízhatóbbaknak, de a cég sajnos beszüntette a termékvonal gyártását. Az igazság az, hogy nem sok gyártót lehet találni a piacon aki ilyen eszköz gyártásával foglalkozik, talán még a nextodi-t érdemes megemlíteni és az ő nd2730-as photobankját. Sajnos ez a termék akármilyen jó is (mert az!), úgy van beárazva, hogy nem éri meg: a hdd nélküli változat kb. 60ezer huf, az 500gb-s hddvel szerelt pedig 110ezer huf lenne.

Megoldásként felmerült még egy ipad vásárlása is (tablet = kizárólag ipad), de ez az eszköz sajnos by default nem rendelkezk usb porttal (külön kell vásárolni egy camera kit-et, amire közvetlenül a fényképezőt, vagy magát az sd kártyát lehet feldugni), másrészt pedig a saját tárhelye max 64gb ssd, ami sajnos kevéske. Persze lehetne rákötni a camera kit-en keresztül külső vinyót, de egyrészt az ide-oda move-olgatáshoz nincs kedvem, másrészt pedig ahhoz, hogy a külső vinyóra írni is tudjak, jailbreakelni kellene a tabletet is. Szóval akármennyire is vonzó a 10 órás akksi idő pl. a 2x11 órás repülőút miatt, az iPad jelen pillanatban nem jó választás.

Jó választásnak tűnik viszont egy tetszőleges netbook, benne hatalmas vinyóval. Mivel ebben az esetben a teljesítmény másodlagos, wifi meg kb. a piacon található mindegyik gépben van, ezért igazából a tárolókapacitáson túl kizárólag az ár (és esetleg az akksi idő) az, amit számításba kell venni. Egy alap netbookot már nettó 40ezer forintért meg lehet kapni, s ezen akár filmet nézni, akár az otthoniakkal kommunikálni is lehet - természetesen a képek biztonságos tárolása mellett. Az sem utolsó szempont, hogy még ha nem is újan veszi ezeket az ember, viszonylag kis buktával túl lehet adni rajtuk.

Hát így jutottam el oda, hogy valszeg be kell ruházni / kölcsön kell kérni egy netbookot.

Unaloműző IT rovatunkat hallották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése