2011. október 27., csütörtök

Money Money Money

A közelmúltban filóztam azon, hogy majd hogyan fogjuk kiadásainkat fizetni a Zátonyon. Az biztos, hogy nem nagyon szeretném magam kitenni a magyar bankok szeszélyének, és az általuk kibocsátott kártyák használatából eredő többletköltségeknek, hacsak nincs vészhelyzet, vagy bármilyen más szóba jöhető lehetőség. Többek között azért sem, mert NZD-ben történő fizetéskor visa esetén először EUR-ba, mastercard esetén pedig banktól függően először USD/EUR-ba váltják a terhelendő összeget, s csak eztán forintba. Ez akárhogyis nézem, dupla árfolyamveszteség, még ha bankközi árfolyamon váltják is át az összeget (ami azért optimista feltételezés).

Amellett döntöttem tehát, hogy valami olyan valutát viszünk ki, amit majd ott át tudunk váltani NZD-re jól. 
Az nagyjából triviális, hogy kis hazánk pénzével egyrészt fölöslegesen is próbálkoznánk kint, mint ahogy azzal is közel lehetetlen, hogy itthon NZ dollárhoz jussunk. Legalábbis hivatalos forrásokból nem. Másrészt azért az is milyen jó, hogy az NZD/HUF árfolyam pont akkor döntöget csúcsokat, amikor a Zátonyra készülünk. Persze erről viszonylag kevéssé tehet Új-Zéland és sokkal jobban az itthoni gazdaságpolitika átgondolatlansága.  Íme az elmúlt 180 napban az NZD/HUF árfolyam alakulása. Ez akárhogy is számolom, több mint 20% árfolyamveszteség fél év alatt.


Még szerencsére, hogy nem most kell EUR-t vennem, és ezt az ingadozást többé-kevésbé sikerült kivédenem, amikor 262 forinton bevásároltam euróból rendesen. Lent látszik, hogy az EUR/NZD árfolyama azért sokkal biztatóbb, főleg, hogy augusztus óta az EUR erősödni is tudott az NZD-vel szemben valamicskét:


Ha számszerűsíteni szeretném, az  EUR azért itt is 10% -ot gyengült a dollárral szemben, nade azért ez a 10 mégsem 20% ugye. Azt persze csak remélni tudjuk, hogy nem omlik össze az eurozóna jövő március 2-ig, valamint, hogy folytatódik ez EUR erősödése az NZ dollárral szemben és akkor talán még jól is kijöhetünk a dologból. :)

Szóval most az a terv, hogy a rendelkezésre álló eurót kivisszük és kint átváltjuk jól. Olvasgattam és kérdezősködtem olyan témában is, hogy melyik valutát érdemesebb vinni, USD-t vagy EUR-t, de nagyjából ahány fórum, annyi egymástól teljesen eltérő vélemény. Maradt tehát az EUR.

Természetesen ennyi kp.-val járkálni nem lesz egy életbiztosítás, még akkor sem, ha Új-Zélandról van szó. A következő post erre próbál majd megoldást találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése