2011. október 4., kedd

NZHC/NOMAD/YHA/BBH

Annak idején, amikor az első londoni látogatásom tervezgetésénél tartottam, legalább olyan fájdalommal szembesültem azzal, hogy az általam meglátogatandó helyek árazása nem épp magyarországi viszonyokat tükröz, mint ahogy megörültem annak, hogy létezik egy olyan kis handy eszköz, mint a London Pass, amellyel mindenhová okos kis kedvezményeket kapok, sőt 1-2 napig ingyen is utazhatok London összes tömegközlekedési eszközén.
A minap felötlött bennem, hogy utánanézek, hogy Új-Zélandon is van-e ilyen-, vagy ehhez hasonló lehetőség.

És természetesen van, többféle is. Mivel a kinti költségek tetemes részét (természetesen az étkezésen kívül) a szállás, az autóbérlés, a benzin és a különböző beugrók (pl. gleccsertúra, milfordi hajókázás, stb.) teszik ki, ezért olyan megoldást kerestem, amely ezeken jóárasít valamicskét.

Mivel NZ-n a vasúti közlekedés nem túl fejlett, nyilván az autóbérlés a fő közlekedési mód. Viszont nem az egyetlen. Van egy csomó busz szolgáltató (ezt hogy mondják magyarul?), akiknél különböző konstrukciójú jegyeket/pass-okat lehet vásárolni. Akár egy útra-, vagy útvonalra szóló, akár hop-on, hop-off passokat (bármikor és bárhányszor megszakíthatod az utazást). Érdekes módon csomó helyen nem távolságra, hanem órára árazzák a pass-okat, így van pl. 8 órás, 20 órás és 60 órás bérlet, amit tetszőleges útirányon felhasználhatsz, amíg futja az időből. Bár minket a buszos opció nem vonz, mert nagyjából már eldőlt, hogy a kényelem és praktikusság miatt autózni fogunk, de azért néhány lehetőséget felsorolok itt, hátha valakinek majd egyszer segít. Magicbus. Intercity Travelpass. Flexi-Pass.

Nade vissza a kaptafához. A standard travel pass megoldás NZ-n is a Holiday Card. Ez a megoldás 18 dollárért cserébe ad egy telefonkártyát (SIM), 10 dolláros lebeszélhetőséggel, valamint egész Új-Zéland területén különböző mértékű kedvezményeket biztosít bizonyos turisztikai szolgáltatások igénybevétele esetében. Első látásra vonzónak tűnhet, de hatalmas hátránya, hogy az elfogadóhelyek száma igen csekély, valamint szállásokra semmilyen kedvezményt nem biztosít. Nem javasolt.

Kifejezetten szállásokra kihegyezett-, Ausztráliára, a Zátonyra és Fijire specializálódott a Nomadshostels. Az általuk kibocsátott kártya - a MAD Card - 37 dollárz ellenében a fenti országok területén kedvezményeket biztosít a különböző backpackers szállások árából (2-3 dollár / fő / éj). Viszont ha az ember fia végignézegeti a szupportált szállások listáját, hamar kiderül, hogy nem túl sok szállást lehet ám találni a brand égisze alatt, szám szerint mindössze 8-at. Ez a lánc sokkal inkább éri meg Ausztráliában, mint Új-Zélandon.
Next time.   

Egész ígéretes viszont a BBH (Budget Bacpacker Hostels) ajánlata. A BBH egy Új-Zélandi illetőségű hálózat, melyet egymástól függetlenül működtetett és tulajdonolt hostelek/backpackers-ek alkotnak. A szervezetbe tartozó szállások száma valami egészen elképesztő: több, mint 300 BBH van az országban.
 
A BBH club card egy olyan kártya, mely a BBH hálózatán belül az összes szállásra érvényes kedvezményekre jogosít fel. Ára, - az elsőre kicsit soknak tűnő - 45 dollár/év magában foglal viszont egy 20 dolláros prepaid telefonkártyát, ami simán hasznos lehet akár hazatelefonálni, akár szállásokat bookolni előre, vagy akár vészhelyzetben is. A maradék 25 dollár a tagdíj, amiért cserébe az utazó jogosult használni az online booking rendszert, valamint telefonon csupán a kártyaszámára hivatkozva tud foglalni szállásokat (nem kell kreditkártya infót kiadni fedezetként, stb.). A végére marad azonban a legfontosabb: a kártya tulajdonosa a szállás listaárából éjszakánként 3 dollár kedvezményt kap. Ebből pedig az következik, hogy 8 éjszaka után már vissza is hozta az árát a kártya jól, mi pedig ugye közel 40 éjszakát fogunk eltölteni a zátonyon.

Ja és ami még ász a BBH-val kapcsolatban, hogy viszonylag sok helyen 10%-os discount-ot adnak a kártya felmutatása esetén egyes szolgáltatások árából. Hogy csak egyet említsek: az interislander ferry-n (szigetek közötti komp ugyebár) 10% kedvezményt kap, nem csak a kártyabirtokos, de az autója után váltott jegy árából is (online előrebooking esetén).

A kártyát egyébként bármely BBH intézményben meg lehet vásárolni, de plusz 5 dollár ellenében nemzetközi kiszállítással meg is lehet rendelni akár Magyarországra is.

A BBH-val versenyzik Új-Zélandon a YHA (Youth Hostel Association) is. Nem is akárhogy. A YHA, a BBH-val ellentétben nem egy NZ-only szervezet, hanem a föld számtalan országában fellelhető hostelek hálózata. Itt nincs szó független tulajdonról és üzemeltetésről, minden egyes hostel a YHA tulajdonában van, és ők is működtetik. Új-Zélandon kicsit több, mint 60 hostellel büszkélkedhetnek.

Természetesen a versenyből ők is kiveszik a részüket, és különböző kedvezményekkel próbálják magukhoz csábítani az utazókat. Az egy éves tagság vásárlása 42 dollárzot kóstál, ezért cserébe a jóember kap egy YHA tagsági kártyát, melynek felmutatása esetén az összes YHA hostel-ben 3 dollár kedvezményre jogosult bármely típusú szoba árából.
Itt nincs a kártya árában semmilyen telefonkártya, illetve lebeszélhető összeg, cserébe viszont a kártya kiváltása esetén az utazó kap 1 vouchert, amivel tetszőleges YHA-ban egy éjszakát ingyen lakhat (természetesen nem akármilyen szobában). Emellett kap még 15 perc grátisz netezési lehetőséget és még egy csomó fölösleges dolgot. Ilyen értelemben tehát a kártya tényleges ára kb. BBH-s kártya ára körül mozoghat.

Természetesen, mint a BBH club card esetében, itt sem csupán a szállásból lehet kedvezményeket elérni, hanem számtalan szolgáltatás árából is. A kártya felmutatása esetén ugyanis 10% körüli kedvezmény jár például a Doubtful Sound-os 2 napos hajókázás árából is, ahol a megtakarítás mértéke fejenként a 40 dollárt is elérheti, ami azért nem mindegy (már ez visszahozza a kártya árát, ugye).

Van autóbérléssel egybekötött akciójuk is. Ekkor például 27 napra történő autóbérlés esetén 20 szállás vouchert adnak, amelyek a 27 napon belül bármely napon felhasználhatóak, bármely YHA hostelben. Nyilván ez, az után lehet érdekes, hogy ha az autóbérlésnél úgy jön ki, hogy így jobban megérheti. Majd kiderül.

A kártya természetesen online is megigényelhető, igaz kiszállításáért 10 dollárt hozzácsapnak az árához.

Rövid olvasgatás után a szolgáltatásait tekintve a BBH kártya tűnik a jobb választásnak (300+ hostel, szemben a 60+ -al), de azért a service terén a YHA kártyának is van keresnivalója, ezért előfordulhat, hogy mind a kettőre érdemes lehet benevezni. Ennek eldöntésére persze majd kiszámolom, hogy hozzávetőleg melyikkel mennyi megtakarítás érhető el, és az alapján döntök majd. De ez már egy másik történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése