2011. november 3., csütörtök

Internet

Mivel a szállásokat nem tervezem teljes mértékben előre bookolni, valamint a blog frissítés és a kapcsolattartás végett szükségünk lesz internet használatra, ezért elkezdtem ennek lehetőségét kutatni.

Az azért teljesen nyilvánvaló, hogy nem fogok vaskos dollárokat költeni arra, hogy ottani sim kártyát vegyek, nameg a lefedettségi helyzettel sem vagyok tisztában, úgyhogy inkább a free (vagy majdnem free) internetezési lehetőség útján indultam el és találtam is egész biztató dolgokat.

Viszonylag kevés utánajárással sikerült rábukkannom a szép nevű Aotearoa People’s Network Kaharoa kezdeményezésre, amely célul tűzte ki, hogy a lehető legtöbb közkönyvtárban szélessávú internetelérést biztosítson, sok esetben számítógépparkkal együtt. Méghozzá teljesen ingyen.

Maga a website eléggé félreérthetően határozza meg azoknak a körét, akik igénybe vehetik a szolgáltatást (tudniillik azok, akiknek van hozzáférésük magához a könyvtárhoz), s emiatt nem volt számomra nyilvánvaló, hogy pl. külföldiek bemehetnek-e a könyvtárakba a hónuk alatt egy notival, és használhatják-e a wifit. Ezért bátorkodtam felvenni a kapcsolatot a nemzeti könyvtárral s rákérdezni a részletekre.

Ők nagyon gyorsan és nagyon kedvesen válaszoltak mindenre, s csupa jó hírrel szolgáltak: nincs különbség a helyiek és a túristák között, mindenki használhatja a free wifit, sőt a legtöbb helyen még csak be sem kell iratkozni a könyvtárakba. Sőt, néhol még ennél is továbbmennek: Wellington kikötőjét például a trademe (ottani vatera) támogatásával telerakták teljesen ingyenesen használható hotspotokkal. Nájsz!

Természetesen azért a kép itt is árnyaltabb egy picikét: előfordulhat olyan hely, ahol jelképes összegért cserébe lehet beiratkozni a könyvtárba (nethasználathoz ugyanakkor megkövetelik), ehhez viszont prezentálni kell egy adott városbeli postacímre kapott levelet (bizonyítván, hogy mi ebben a városban lakunk - hát nemtom). Azért szerencsére az intézmények nagyobb részébe könnyedén be lehet jutni.

Már csak az maradt kérdés, hogy mely könyvtárak csatlakoztak eddig a People's Network kezdeményezéséhez. Itt is jó hírt kaptam: több, mint 120 könyvtárban érhető el díj-, és bérmentve a szolgáltatás. Erről egy frankó térképem is van, be is illesztem ide.


Egy adott bogyóra kattintva minden esetben meg lehet találni a könyvtár címet, adott településen belül házszámpontosan el van helyezve a térképen, valamint lehet látni egy fényképet a könyvtár épületéről is. Tök jó!

Létezik egy másik, CaféNet-nek nevezett hálózat is. Ez a hálózat kávézókat takar, ahol fogyasztás ellenében lehet netezni kedvünkre. A CaféNet zónák itt nézhetőek meg.

Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy többnyire a McDonalds-okban is szokott lenni ingyenes net, legalábbis itthon, meg ahol eddig jártam életemben, ott többnyire volt. Itt sincs ez másképp.

A mekis net keresgélés kapcsán találtam meg a jahoog oldalt, amely egy civil kezdeményezés és az új-zélandi free-wifi térképét igyekszenek felrajzolni. Az oldal teljesen interaktív, lehetőség van hotspotok bejelentésére, valamint már nem elérhetőek jelzésére, ezáltal aktualizálva a térképet. Van egy embeddálható térképük is, ezt jól be is rakom ide. Egyetlen probléma van ezzel kapcsolatban amúgy: nevezetsen, hogy az utolsó update 2010 márciusi. Sebaj, támpontnak jó ez.



A térképen egyébként szerepelnek a fent említett könyvtárak is - részben.

Még egy lehetőséget találtam, ami úgy hirdeti magát, mint Új-Zéland legnépszerűbb internetezési lehetősége, ez pedig a Zenbu. A zenbu hálózathoz szolgáltatóként gyakorlatilag bárki csatlakozhat, akinek megfelelően konfigurált routere van.
A történet lényege annyi, hogy ha valaki megpróbál csatlakozni egy ilyen, nyílt wifihez, akkor sikerrel jár, de bármely weboldal meglátogatása esetén a zenbu kezdőlapján találja magát, ahová be kell jelentkeznie, s ezek után a korábban már megvásárolt kreditjei kerülnek levonásra az adatforgalommal arányosan. Az oldal üzemeltetői főleg különböző hosteleknek, b&b-knek ajánlják ilyen hálózat üzemeltetését. A szolgáltatás ára egyébként 10 cent / megabájt.

Szóval a lényeg az summázva annyi, hogy adott esetben a gps-be lehet pötyögni be a könyvtárak helyeit (bár sztem POI is tudja), s ott lehet free internetet lelni, emellett alternatív lehetőségként ott vannak a kávézók, a szállások, valamint a zenbu fizetős szolgáltatásai is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése