2011. november 9., szerda

Belépési procedúra

Arról már volt szó, hogy az országba lépéshez a hazautazás időtartamához képest +3 hónapig érvényes útlevélre, az ottlétet finanszírozó, időarányos pénzösszegre, valamint túristavízumra van szükség. Most nézzük át a további lépéseket, és a belépési procedúrát egész odáig, hogy kitesszük a lábunkat a reptér kapuján.

Az első belépéssel kapcsolatos akadállyal már a repcsin szembesülni fogunk, de legalábbis a leszállás után biztosan. Ki kell tölteni ugyanis egy úgynevezett passenger arrival card-ot. Ezen a papíroson a szokásos maszlagon túl (adataid, honnan jössz, miért akarsz az orszába lépni, stb.) azért van pár érdekes rész, amit külön kiemelnék majd, ugyanis a szokásos vám és bevándorlási procedúra mellett a látogatót a Zátonyon egyéb meglepetés is várja.

A landolás és a csomagok felvétele után az első mission az útlevél és a vízumellenőrzés. Az immigrations-szel kapcsolatos részeket egy korábbi, a vízummal kapcsolatos bejegyzésben már kitárgyaltuk, ezért itt skippelném.

Ami mellett viszont nem mehetünk el, az a border cash report. Ez a történet arról szól, hogy a 10.000 NZD-t meghaladó pénzösszeg behozatali szándékát jelezni kell. Előre. Ez azonban nem csak az új-zélandi dollárra, hanem minden más valutára is vonatkozik, tehát ha pl. nincs nálunk 10.000 NZD, de van nálunk 6000 EUR, akkor szintén jogosan büntethetnek meg. Ez a megszorítás természetesen csak készpénzre vonatkozik, bankkártyákra nem. A cash reportot tehát itt, az első pálya végén adhatjuk át.

Ha itt túljutottak a megfáradt beutazni vágyók, jöhet a második pálya: a vám. A vám szokásos módon történik: amennyiben az embernek van elvámoltatni valója, vagy valamiben nem biztos, akkor szépen beáll a vámhoz és ha az asztal túl oldalán álló egyenruhás úr megkéri rá, szépen kipengeti a megfelelő összeget a behozni vágyott termékek után. Az, hogy mit kell vámoltatni és mit nem, az nagyjából tiszta szerintem mindenkinek, de azért lássuk a szabályozás egy pici szeletét:
 
A törények szerint minden 17. életévét betöltött külföldi vámmentesen hozhat be kb. 4,5 liter bort (vagy ennek megfelelő mennyiségű sört), valamint 3 üveg töményet (max 1 literes kiszerelésben), 200 szál cigarettát (vagy 250 gramm dohányt, vagy 50 szivart). Tilos viszont bevinni az országba fegyvereket, hamisított termékeket, és aggályos tartalmakat DVD-n vagy VHS-en (ezt mondjuk nemtudom, hogy tudják ellenőrizni adott esetben), valamint gyakorlatilag bármiből tilos bevinni kereskedelmi mennyiséget.

Ami még érdekes lehet - és talán ránk is vonatkozhat - itt, hogy bizonyos gyógyszereket hivatalosan csak felírt recepttel-, és bontatlan csomagolásban lehet bevinni. Ilyenek pl. a vízhajtók, depresszánsok, stimulánsok, szív gyógyszerek, nyugtatók, altatók, stb. Nem tudom, hogy pl. az allergiagyógyszer, fájdalomcsillapító, antibiotikumok, stb. ide tartozik-e, de gondolom mivel explicit nem került sehol feltüntetésre, ezért nem. A vámhatóságok oldalán további hasznos infó olvasható, hogy mit lehet és mit nem lehet bevinni.

Természetesn ha a delikvens úgy érzi, hogy nincs semmi elvámolni valója és egész egyszerűen elhalad a vámvizsgálat mellett, akkor is megállíthatja a vámtiszt és megkérheti rá, hogy fáradjon a csomagátvilágítós/átkotorászós részhez, sőt akár keresőkutyákat is bevethet. Ugyanezeket megteheti a MAFBNZ (Ministry of Agriculture and Forestry Biosecurity, vagy röviden MAF) tiszt is, aki az úgyenvezett biosecurity-ért felel.

De mi is ez?

Az ország elhelyezkedéséből, valamint egyedi flóra- és faunájából adódóan itt nem csak a bevándorlási és vám procedúrát kell abszolválni, hanem van még egy ellenőrzés, ahol a helyi élővilágra kártékonynak minősülő dolgokat vizsgálják meg, ez a biosecurity check.
Be kell vallani mindenféle ételt (akár friss, akár csomagolt, szárított, stb.), állatot- és állati eredetű terméket (pl. tej, méz, tojás, de akár a tengerparton begyűjtött kagylóhéj is ilyen), valamint növényt- és növényi eredetű terméket (pl. virágok, magok, levelek) is.

A reptéren - még az útlevél vizsgálat előtti részen - vannak szemetesek (beszédes név: amnesty bin) elhelyezve, ahová a szabályokkal tisztában lévő látogató büntetlenül kidobhatja a vám-, vagy biosecurity szempontjából problémásnak vélt dolgaikat.

A tiltott dolgokra vonatkozó teljes lista a biosecurity kapcsolódó oldalán elég jól le van írva, kétkedőknek érdemes megnézni.

Egyet azért kiemelnék bizonyságul, hogy mennyire komolyan veszik ezt a dolgot. A szabályozás szerint biosecurity szempontjából ugyanis veszélyesnek minősül az előbb említett dolgokon túl például egy sáros bakancs (vagy akár sátor, kabát) is. Az arrival cardon nem véletlenül szerepel olyan kérdés is, hogy az elmúlt 30 napban a delikvens mely országokban fordult meg, illetve járt-e erdőben, farmon, stb.

Ha pl. egy sáros bakancsot vallunk be (vagy nem valljuk be, de megtalálják), akkor optimális esetben elviszi a biosecurity officer és megtisztítva hozza vissza, rosszabb esetben pedig az egészet megsemmisítik, sőt amennyiben nem vallottuk be, még a belépést is megtagadhatják.

Kicsit úgy tűnhet, hogy túl van dramatizálva a helyzet, de azért jobb tisztában lenni a dolgokkal, mintsem majd a MAF officer kollégával szemben állva nézni egy nagyot, amikor rápecsételi a papírra, hogy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése