2011. december 19., hétfő

Bed Bug

Rémhíreket már hallottam róluk, de soha nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget nekik, most azonban, hogy maláj és szingapúri szállások után kutatok, néhányszor beléjük futottam. Számtalan, egyéb szempontból jónak tűnő szállás esetében lehetett olyan reiview-kat olvasni, hogy messziről el kell kerülni az adott helyet, mert beköltöztek a bedbug-ok.



A bed bug egy olyan vérszívó rovar, ami bizony nem veti meg az emberi vért sem. A nevét onnan kapta, hogy hajlamos beköltözni házakba, azokon belül is az ágy környékére, vagy olyan helyekre, ahol az ember aludni szokott.
Teszi mindezt azért, mert éjjelente szépen előjön és az ágyban gyanútlanul pihenő szerencsétlenen megkeresi a lecsapolhatóság szempontjából legjobb helyet, majd nekilát lakmározni. Belőled. Sőt, ezt egy észjaka alatt többször is megteszi.
A kullancsokhoz hasonlóan, szúrásakor a bedbug érzéstelenítőt juttat a sebbe ezért a delikvens reggelig még csak észre sem veszi, hogy valaki bántotta. A csípések egyébként 4-5 napig viszketnek, és akár allergiás tüneteket is okozhatnak. Csak azért nem embeddálok erről képet, mert a jóízlés határait súrolja.

Ennyiből azt gondolhatnánk, hogy ez a rovar semmivel sem rosszabb egy kullancsnál, vagy bolhánál, de néhány dologban mégis. Az egyik ok, hogy a kis szemétláda nagyon ellenálló, akár napokig elvan -10 celsiusfokon, sőt még a rovarírtó szerekre is immunissá vált az idők folyamán.

Merthogy a bedbug probléma nem újkeletű ám. Már Arisztotelész is írt róluk az ókori romában, s bár az 1940-es években majdnem teljesen sikerült őket kipusztítani, sajnos a kétezres évektől kezdve újra erőre kaptak és reneszánszukat élik. A bogarak újbóli terjeszkedésére a tudósok nem tudtak magyarázatot találni, ugyanakkor kutatásokból kiderült, hogy a laza járványügyi előírások és az egyre több indiai, maláj és kínai túrista sem segítette a dolgokat: vitte szerte-szét a parazitákat.

Viszont azt ne gondoljuk, hogy csak a fejlődő országokban találhatóak meg ezek a nyomorultak: a fejlett országok közül az USA és Nagy-Britannia a legveszélyeztetettebb.

A másik ok, amiért sokkal rosszabb a bedbug, mint például a bolha az, hogy a rovar az ember ruháiban, táskájában, csomagjában simán elutazgat, majd az utazás végeztével szépen letelepszik a delikvens otthonában, majd jól elszaporodik.
Sőt, nem csak az élő egyedek, hanem az általuk poggyászban hagyott peték is utazhatnak, majd teljesen máshol kikelhetnek és kezdhetik a támadást. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ha az ember "veszélyeztetett" helyen jár, nagyon körültekintően járjon el, mert megelőzni sokkal egyszerűbb a problémát, mint később megoldani. Senki sem szeretné a hazaérkezése utáni első órákat azzal tölteni, hogy a ruháit, bőröndjét az erkélyen égeti el.

Szóval a megelőzés. A leírtak alapján két dolgot kell védenünk a rovaroktól: magunkat és a poggyászunkat. Utóbbi védelme azért lényegesen könnyebb, pláne ha tudjuk azt, hogy a bedbugok hol is élnek és mihez vonzódnak: az emberi szervezet hőjére és szén-dioxid kibocsátására jönnek, s igyekeznek a közelében elbújni.

Kezdjük a könnyebbel: a poggyász megóvásával. Nyilván bele lehetne tenni pl. egy jól zárható zacskókba a bőrönd tartalmát, vagy magát a bőröndöt, viszont ennél sokkal praktikusabb tanácsot is találni: ki kell rakni a bőröndöt pl. a zuhanytálcába, vagy szintén a fürdőszobában fel kell kötni valahová (cipőfűző ugye mindenkinél van), ahol nehéz megközelíteni a dögök számára és minél távolabb van a hő és szén-monoxid forrástól.

A rosszabb hír az, hogy magunkat nem tudjuk megvédeni igazán. Az értelemszerűen nem lehet megoldás, hogy a bőröndhöz hasonlóan egy kukazsákban alszunk, ezért inkább még lefekvés előtt ellenőrizzük le a matracot minden oldalról, az ágyat húzzuk el a faltól, az éjjeliszekrényekbe (és azok mögé) nézzünk be, stb.
Ha gyanus apró vércseppeket találunk az ágyneműn, vagy éppenséggel fekete homokszemnek tűnő port (bedbug ürülék), akkor azonnal kérjünk másik szobát, vagy inkább keressünk másik hotelt.

Érdekes, hogy a bogarak fent leírt szokásai és szaporodási módszerei miatt szinte semmilyen összefüggés nincs egy hotel klasszikus értelemben vett tisztasága és a bedbugok jelenléte között. Akár a legtisztább 5 csillagos Hilton-ban is lehet találkozni velük.

Mindenképpen érdemes tripadvisor/lonelyplanet fórumokon a hotelreview-kat elolvasni foglalás előtt és ennek megfelelően keresgélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése