2011. január 18., kedd

Egy kis földrajz óra.


Tessék szépen hátradőlni, mobiltelefonokat kikapcsolni, igény szerint csipszet, Káliumtartalmú banánt, vagy akár sört előszedni, wordot, excellt, youtube-ot minimize-olni, mert most beszélünk egy kicsit Új-Zéland földrajzáról, mert engem érdekel és hátha mást is. :)

Új-Zéland neve a maorik (igen, ők a bennszülöttek, de arányuk az összlakosságra nézve már csak kb. 15%) nyelvén a kissé nyelvtörőnek ható Aotearoa (vagy Aetearoa), amit lefordítani kb. úgy lehet, hogy a "hosszú fehér felhő földje". Szemléletes, ugye?

Egyébként nagyon sokan abban a tévhitben élnek (és a net is sok helyen tévesen tünteti fel amúgy), hogy Új-Zéland éghajlata valami mediterrán szerű.
Ebben pedig nagyon tévednek, mert a Déli sziget a rajta végighúzódó lánchegység (Déli-Alpok, legmagasabb csúcsa és egyben az egész ország legmagasabb pontja a Mount Cook (maoriul Aoraki) - 3754m) miatt többnyire a hegyvidéki éghajlat jellemzi, de az óceán közelsége jelentősen befolyásolja (hello fjordland - erről később). A hegyek miatt a lánchegység nyugati oldalán esik szinte az összes csapadék, úgyhogy az is csak itt fordulhat elő, hogy egymás közvetlen közelében terülnek el mérsékeltövi (nem trópusi!) esőerdők és gleccserek. Hihető. Az időjárás viszont röviden: teljesen kiszámíthatatlan. :)

Az északi sziget időjárása már közelebb áll az igazsághoz (szubtrópusi ugyanis) pár magasabb vulkántól (az északi sziget többek között a magasabb szeizmikus aktivitásáról nevezetes: vulkánok, gejzírek, kénszag, szines tavacskák, stb.) eltekintve nem igazán van semmilyen domborzati akadály, ezért az óceán hűtő-fűtő hatása is jobban érvényesül.


Persze az is milyen már, hogy a vulkánok keleti előterébe olyan kevés csapadék jut már csak el, hogy gyakorlatilag az itt-ott hófödte vulkánok árnyékában félsivatagos-sivatagos területek vannak.

Persze az is tévedés, hogy Új-Zéland két nagy szigetből áll csupán. A két nagy sziget mellett ugyanis 3 kisebb szigetcsoport is a Zátonyhoz tartozik, ezek az úgynevezett külbirtokok:
Cook-szigetek (15 sziget)
Niue sziget ,
Tokelau-szigetek (3 atoll).

Tehát Új-Zéland összesen 21 szigetből áll és ráadásul ebből 2 lakatlan is. ;)

Élővilágát tekintve is tök érdekes, mert az ember megjelenése előtt nem is volt szárazföldi emlősállat a szigeten (!), ezért történhetett meg, hogy számos nagytestű, viszont repülni nem tudó madárfaj  (igen, a közismert kiwi is ilyen, valamint a takahe, kakapó, weka) maradhatott fenn. (mind rettentő jó fej lehet, a külsejük legalábbis vicces :) )


Ragadozók a cápán kívül nem nagyon vannak, a gazdag tengeri élővilág miatt azonban cápatámadásokról sem lehet olvasni a neten (remélem majd valaki megerősít), valaki kedvéért utánanéztem, hogy sem medve, sem pedig veszélyes kígyófajok nincsennek (ellentétben a 2000 km-re található ausztráliával ugye).  Bár manapság előkerülnek hírek a Zátonyon terjedő, halálos mérgű Vöröshátú pókról, de ez kb. olyan, mint hogy Magyarországon is élnek mérges kígyófajok.. Szóval nem tudom, de legalább van ellenszer. :)
Ja igen, és a szigeteken élő hatalmas számú bárány sem vérbárány.  Erről jut eszembe, hogy az is tök érdekes egyébként, hogy Új-Zélandon (aminek területe egyébként Magyarország területének kb. háromszorosa) összesen 4,3 millió homo sapiens és 2008-as adat szerint 34 millió birka él. Mondjuk itthon is kb. ez az arány, csak kevesebb gyapjast látni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése