2011. január 26., szerda

Látnivalók 4. - Auckland és környéke

Auckland, avagy a vitorlások városa Új-Zéland legnépesebb városa 1,4 millió lakóval, (amely kiteszi a teljes ország lakosságának 31 százalékát), a The Economist szerint a Föld 10. legélhetőbb városa.
Keletkezéséről most nem indítanék különösebb geológiai értekezést (nyilván vulkanikus), és a történelméről is csak annyit most, hogy a területen 1350 körül telepedtek meg ugyan a maorik, de a város a nevét csak 1840-ben kapta William Hobson kormányzótól.

A látnivalók között elsőként az Új-Zéland egyik jelképének számító Auckland Harbour Bridge-et említeném meg. Hogy itt is szerepeljen egy 'leg': ez a híd az északi sziget leghosszabb hídja. Ahogy az már csak lenni szokott a Zátonyon, itt is lehet hidat mászni, bungee jumping-olni róla, miegymás. A híd maga egyébként 1020 méter hosszú és egész érdekes alakja miatt jópár kritikát is kapott.

A következő legyen a sorban a szintén emblematikus Sky Tower, amely a 328 méteres magasságával (figyelem, újabb leg!) a déli félteke legmagasabb, szabadon álló (rögzítés nélküli) építménye, mely elvileg ellenáll a 200 km/h -s szélnek, valamint egy 8-as erősségű, 20 km-re lévő földrengés esetén sem omlana össze. (Aham..)

Az épület nyilvánvaló célja mellett (távközlés) egyébként található benne kilátó, kávézó, étterem, és szintén le lehet róla ugrani, ha valakinek úgy tartja úri kedve. A hely maga egyébként egy ideggyilkos hely (legalábbis számomra), mivel naponta átlagosan 1450 látogató fordul meg itt. Ami szerintem még tök érdekes, hogy a torony világítása változó, és mindíg promótál valamit, erről itt lehet olvasni bővebben.

Sky Tower infók
GPS koordináták
: 36°52′37.2″, 174°45′50.4″
Nyitva Tartás: minden nap 8:30-22:30 (péntek-szombat 23:30)
Beugró
: 30 NZD (egy napon belüli többszöri belépési lehetőséggel, így mondjuk akár napközben, akár naplementét nézni is ideális lehet)

Létezik Auckland-ben a legendás piros busz, amely ingyen és bérmentve visz körbe néhány helyi látványosság között: Sky Tower, Queen Street (Auckland főutcája), Britomart (közlekedési csomópont), stb.

Mivel minket múzeumok, községháza, stadion és ilyesmi nem nagyon érdekel, ezért erről nem is nagyon lesz most szó.

Ami viszont jóó:

Auckland Domain
Auckalnd legidősebb parkja, majdnem az egész park egy rég kialudt vulkán kráterében fekszik, a város szívében. Található itt két üvegház, tavasszal cseresznyefavirágzás, hosszú séták, jó levegő. Kb. a londoni Kew Gardens-hez hasonlít (ott jártam - tetszett). Itt van egyébként az Auckland Múzeum is, ami talán mégis kivétel lehet a fenti megállapítás szempontjából. :)

Nyitva tartás: 09:00-16:30 (november és március között 09:00-17:30, vasárnap 09:00-19:30)
Beugró: nincs.
GPS koordináták: 36° 51′ 32.97″, 174° 46′ 32.91″

Mount Eden
A Mount Eden egy kialudt vulkán, Auckland legmagasabb természetes pontja, a városközponttól mindössze 5 kilométterre található. Nem a már megszokott kopár vulkán, hanem már elburjánzott rajta a növényzet. Szép kilátás, füves kráter, jó idő esetén piknik. Érdekessége még, hogy a déli lejtő valamiért lépcsőzetes (Eden Terraces).

GPS koordináták: 36°52′37.2″, 174°45′50.4″

One Tree Hill
182 méter magas vulkáni kúp, rajta egy maoriak és úgy általában minden új-zélandi által egyaránt respektált emlékművel (jobbra). Meg amúgy szép is.

GPS koordináták: 36°54′0″, 174°46′59″


Waitakere Ranges

Na ez lenne az igazán király! Rövid sztorizás jön: Auckland édesvíz ellátását valahogyan meg kell oldani. Két nagyobb erdőség található erre: A Waitakere és a Hunua, s mindkettő szerencsére hegyes-völgyes vidéken helyezkedik el, valamint az évi átlagos csapadékmennyiség sem elhanyagolható (1800mm).
A megoldás pofonegyszerű tehát: a völgyek a hegyekről lezúduló csapadékot jól vezetik el, minimális efforttal nagy hatékonyságú duzzasztógátak építhetőek, vízellátás megoldódik, mission accomplished. 1905-ben el is kezdtek duzzasztókat építeni, a Waitakere-gáttal kezdve, és azóta 10 ilyen épült (összesen 96 millió köbméter vizet tárolnak (!) ).

És itt jön az érdekes rész: az ilyen duzzasztógátak építése előtt ki kellett építeniük azokat az útvonalakat, ahol egyrészt utánpótlást szállítanak a dolgozóknak, másrészt magát az építkezéshez szükséges alapanyagot a helyszínre juttatták. Mindezt esőerdőben ugye. A megoldás az lett, hogy elkezdtek keskeny nyomtávú vasutat építeni a hegyek között. A vasút azonban nem vicc (a medve meg nem játék), főleg ha egy heggyel találja magát szemben, azt bizony át kell fúrni. Nyilván 1905-ben még nem álltak rendelkezésre a megfelelő eszközök (helló 4-es metró), vagy ha igen, akkoris lehetetlen volt a helyszínre szállítani őket, tehát ezeket az alagutakat bizony kézzel fúrták ki és véletlenül sem lettek szélesebbek, mint amennyi szükséges, így a keskeny nyomtáv miatt az emberek gyakorlatilag csak egymás mögött ülve fértek el. Na most manapság ez a vasútvonal egy elég érdekesnek ígérkező látványosság lett: a rainforrest express.
Az út keresztülvisz 9 hídon, valamint 10 alagúton, tehát a látvány már önmagában megérné, de az sem elhanyagolható, hogy például az alagutaknak saját élőviláguk van: lehet itt találni Weta-t, (a legnagyobb rovar a Zátonyon) valamint világító kukacot (glow-worm - ilyen jelenséget produkál).

Hát, jó lenne eljutni ide.

Waitakere Ranges
GPS koordináták: 36°56′51″, 174°36′54″
Nyitva tartás: minden nap. Schedule.
Beugró: 25 NZD
Booking: Sokkal előre kell. E-mailben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése