2011. január 22., szombat

Látnivalók 1. - Rotorua

Geológiai, pontosabban lemeztektonikai értelemben Új-Zéland a szokásos módon keletkezett: két kéreglemez összeütközésével. Jelen esetben ez a két lemez az ausztráliai- és a csendes-oceáni lemez, viszont a lemezek folyamatos mozgásának köszönhetően a Zátony szeizmikusan a mai napig is aktív.

Az északi szigeten ez az aktivitás a gyakorlatban az un. Taupo vulkanikus zónát jelenti, amely a három vulkánmonstrumnál, (a Tongario, a Ruapehu - vagy mt. doom/A végzet hegye A Gyűrűk Urából, ugyanis itt forgatták -, és a Ngauruhoe) kezdődik, észak-keleti irányban halad, és Rotorua-ban ér véget - egy kis csúsztatással, ugyanis a valódi vége a White Island, ami egy kis vulkánsziget az északi partvonal mentén, pontosabban onnan 48 km-re. Található rajta egy jelenleg is aktív vulkán, amit megközelíteni helikopterrel vagy hajóval lehetne, de mivel ez szerintem kimarad majd, ezért több szót nem ejtünk róla (pedig képek alapján egész biztosan szép).

Nade vissza Rotorua-hoz, amely Aucklandtól 230 km-re fekszik, de ha még továbbmegyünk dél felé 27 km-t, akkor eljutunk a neten csak geotermikus disneylandként emlegetett Wai-O-Tapu Geothermal wonderland-hez, amelyet érdekes módon fegyencek fedeztek fel 1901-ben. Történt ugyanis, hogy annak idején itt volt a Zátony első open-air börtöntelepe, ahová a "jól viselkedő" rabokat helyezték át, akik unalmukban fel is fedezték, hogy nem az érzékszerveik csapják be őket, hanem a természet erői: Itt a záptojás szag mellett, csomó érdekes dolgot lehet látni. A felszín felé törő forró víz-, illetve vízgőz hatására különböző ásványi anyagok oldódnak ki a közetekből, s ezek színezik el a hol forró-, hol csak melegvízű tavacskákat. Ezek közül talán a legnépszerűbb a találó nevű Devil's bath (az ördög fürdőkádja), vagy az Artist's palette (a festő palettája). Emellett persze itt van még a méltán híres Lady Knox gejzír, ami minden nap 10:15-kor menetrend szerint kitör és 20 méter magas vízoszlopot lövell az ég felé (kis emberi segítséggel persze - NaCO3) valamint a fortyogó sár/boiling mud pool, amit nem tudok elképzelni, hogy miért érdekes, de állítólag órákig lehet nézni. Vannak itt még különböző érdekes tavak, barlangok és múzeumok, amelyek bemutatják a park területén fellelhető geológiai jelenségeket, és azok okait.
A Rotorua környékén nagy számban található maori lakos miatt szokták a maori kultúra melegágyaként is emlegetni a helyet, ezért számos témába vágó skanzen, múzem, maori tánc és zene, stb. lelhető még fel itt, de ezek számunka annyira nem érdekesek - hacsak nem marad rá idő - ezért külön nem is írnék róla.

Érdekes lehet még a környéken a Kerosene Creek, ami egy melegvizű patak, free fürdési lehetőséggel Wai-O-Taputól nem messze.
Egyébént maga Rotorua városka is megérhet egy sétát, amennyiben lesz rá elég idő.

A Wai-O-Tapu-hoz hasonló geodiznilend, a neten sok helyen előkerülő hell's gate nevű park, ami mivel egyrészt drágább, másrészt fícsörlistában talán csak annyival erősebb, hogy itt lehet fürödni is akár a forró sárban (sic!), akár melegvizes tavakban, harmadrészt mivel azt gondolom, hogy egy idő után minden ilyen park egyforma lehet, valószínűleg skippelős lesz. (hacsak valaki meg nem győz az ellenkezőjéről, vagy javasol valami jobb helyet a témában?)

A Wai-o-tapu nyitvatartása: 8:30-17:00 (uccsó belépés: 15:30)
Beugró: 32,5 NZD / fő (adult)
GPS koordináták: 38°21’21″ 176°22’03″
Booking: nem kell bookolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése