2011. január 30., vasárnap

Látnivalók 5. - Hunua Ranges és Coromandel

A Waitakere Ranges-nél hagytuk abba az előző alkalommal, és említettem, hogy ennek a párja, a Hunua Ranges, ami szintén nem egy elhanyagolható nagyságú erdőség a maga 250 négyzetkilométers kiterjedésével. Érdekesség, hogy 4 nagyobb víztározó is található a park területén, s ez a négy tározó biztosítja Auckland vízelllátásának 60%-át.

Elhelyezkedését tekintve Auckland-től kb. 50 kilométerre délkeleti irányban található, Rotorua felé nagyjából útba is esne. Legnépszerűbb túristalátványossága - a fent említett vízátorozók mellett - a 30 méteres a Hunua vízesés (jobbra), amely viszonylag egyszerűen megközelíthető, gyakorlatilag a parkolótól 5 perc séta.
Azonban amennyiben az embernek itt is túrázni volna kedve, remek kis útvonalakat lehet találni attól függően, hogy mennyi időt szánunk rá. Sajnos a park nem a DOC-, hanem az Aucklandi régió fennhatóság alá tartozik (egyébként nem túl rég volt valami kavarás Auckland Region Council és Auckland városa között - utóbbi átvette előbbitől a teljes Hunua Ranges üzemeltetését, viszont úgy látszik a föld másik oldalán is büdös a munka valakinek, mert a régi weblap lépten-nyomon közli, hogy bizony már Auckland város honlapján keressem az aktuális infókat, viszont Auckland város honlapján meg nyoma sincs, dislike). Nade elkalandoztam.

Hunua Ranges
Túraútvonalak, jól: Cossey-Wairoa tározók (pdf), Mangatawhiri-Mangatangi tározók (pdf)
Parkoló nyitvatartása: 08:00-21:00 (nyári időszámításkor), 8:00-19:00 (téli időszámításkor)
GPS koordináták: 37°04'06",175°05'23"
Beugró: -
Booking: -

Aucklandtől keletre: Coromandel félsziget 

A Coromandel-félszigetről annyit érdemes megemlíteni, hogy Aucklandtől kb. 80 km-re keletre található ez a sűrű erdőkkel és hatalmas völgyekkel tagolt vidék. Annó a Taupo-tónál már írtam, hogy az a környék Balatonja, na most a Coromandellel is ez a helyzet: ide jár nyaralni az auclandi elit (gondolom árazásban is tükröződik).
A félsziget tele van egyébként csodás homokos és sziklás tengerparti szakaszokkal, és a világon csak és kizárólag ezen a környéken található meg a Kauri fa. Egy időben vágták is őket ezerrel, de manapság már odafigyelnek és a kivágások száma konvergál a nullához, valamint újratelepítésekkel is igyekeznek fenntartani a fajt. Átlagosan ezek a fák egyébként 30 m magasra nőnek és várható élettartamuk 2000 év. Durva.

A Coromandel fsz. talán legkülönlegesebb látványossága az un. Hot Water Beach. Nevét onnan kapta, hogy apálykor egyes partszakaszokon a tenger visszavonultával ha elkezdünk gödröt ásni, ott bizony nem ritkán 40-50 fokos termálvíz szivárog be, köszönhetően a mélyben - immár szokás szerint - működő geotermikus jelenségeknek. Képzeljünk el tehát egy olyan partszakaszt, ahol az emberek fürdőgatyában, ásóval a kezükben várják a tenger visszavonultát, hogy aztán a vizes homokban ülve, forró vízben kortyolgathassák a hideg sörüket, mindezt nem csúnya környezetben. Ha megvan, akkor el is jutottunk a Hahei városkától délre található beachez. Hát nem tudom, biztos érdekes, meg ideig-óráig szórakoztató, de lehet a tömegtől megbolondulnánk. :)

Hot Water Beach
GPS koordináták: 36°52′54″, 175°49′12″
Beugró: -
Nyitva tartás: apálykor :)

A másik giccses túristacsalogató nem is olyan túl messze a Hot Water Beach-től a Cathedral Cove (cove: sziklákkal, vagy magas hegyoldallal körbevett, zárt öblök). A hely érdekessége az, hogy ezt az elzárt kis öblöt is szintén csak apálykor lehet megközelíteni egy másik öböl, a Mare's Leg Cove felől... egy alagúton keresztül! A túloldalon meglehetősen festői öblöt talál a látogató, rögtön egy roppant érdekes kavicsdarabkával, íme, s viszonyításképp mégegy. kép :)

UPDATE: vannak olyan hírek a neten, hogy az alagútban sziklaomlás veszélye áll fenn, ezért pl. 2010. májusában is lezárták, viszont perpill nyitva, de mindenki csak saját felelősségre mehet át. Kidolgoztak egyébként valami megoldást a képződmény megmentésére. Mindenképp csekkolni kell viszont indulás előtt, hogy épp mi a helyzet.

Respect, musthave.

Cathedral cove
GPS koordináták: 36°49′42″, 175°47′24″
Nyitva tartás: apálykor. :)
Beugró: -

És ha már tengerpartoknál tartunk: itt található a tengerpartok top10-be tartozó New Chums Beach. Sok szót nem éri meg vesztegetni rá, a képek magukért beszélnek, azonban talán annyit érdemes megemlíteni, hogy ez a part nem annyira frekventált, úgyhogy kevésbé kell sok emberre számítani.


New Chums Beach
GPS koordináták
: 36°41'50" 175°36'19"

A Coromandel félszigeten a számtalan látványos tengerpart mellett meglehetősen sok túraútvonal is található és szerencsére ezeket már mind a DOC üzemelteti, úgyhogy ennek megfelelően eléggé jól dokumentáltak minden szempontból.
Amit én kinéztem a sok útvonal közül az a 'The Pinneacles' néven futó, kimondhatatlan nevű Kauaeranga völgyében található útvonal, amely az egykori aranyásók, favágók és a favágok számára utánpótlást szállító lovas teherhordók útvonalát követi. A teljes túraútvonalat 1990-ben tisztították meg és újították fel: építettek egy csomó helyre kő-, valamint fém lépcsőket, függőhidakat.
A kiindulóponttól kb. 4 óra alatt fel lehet érni a menedékházig (Pinnacle hut), majd onnan maga a Pinnacle még 45 perc kapaszkodás, helyenként kitett részeken, esetleg létrákon. Maga a túra egyébként beleférne egy napba is, de mindenhol overnight túraként javasolják teljesíteni, ugyanis reggel még napfelkelte előtt fel lehet mászni a háztól a csúcsra, ahonnan 360 fokos panoráma élvezhető, kilátással a Bay of Plenty-re, Hauraki öbölre, és meg lehet nézni az óceánból felkelő napot is.
Lefelé két út közül lehet választani. Az egyik nyilván ugyanaz a lépcsős út mint felfelé (2 óra), a másik pedig a Billy Goat trail (3 óra), ami a fent már említett utánpótlás szállítási-rendszer része volt, csak éppen itt keskeny nyomtávú vasút közlekedett, helyenként fából tákolt hidakon át. Sajnos ezek a hidak már nem állnak, de a sínek még a helyükön vannak. Az útvonal egyébként is elég érdekesnek ígérkezik, mert pl. elvisz a 180 méter magas Billygoat Falls mellett is.

Térkép
Leírás

The Pinnacles
GPS koordináták: autó parkoló: 37°03′57″, 175°40′03″
Nyitva tartás: november-április
Beugró: 15.30 NZD / fő a szállás költsége.
Booking: Jóelőre kell, itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése