2011. január 23., vasárnap

Látnivalók 2. - Taupo-tó

A Wai-O-Tapu-tól kb. 50 kilométerre délre található a Taupo-tó, amit ha valamihez hasonlítanom kéne, akkor talán a magyarországi Balatonhoz lehetne. Mármint nem keletkezése szempontjából, hanem olyan értelemben, hogy a hely zsúfolva van nyaralókkal, vendéglátóipari egységekkel és a környékbeliek is előszeretettel töltik itt a holiday-t, pisztrángozással, kajakozással, stb.
Egyébként a tó időszámításunk szerint 186-ban keletkezett egy vulkánkitörés nyomán, aminek fényét állítólag Kínában is lehetett látni és a füstfelhő egészen a mai Görögországig elért.

A Taoupo tó méretét tekintve 616 négyzetkilométer (viszonyításként a Balaton 594 km2) és ezzel Új-Zéland legnagyobb tava, melynek legmélyebb pontja pedig 186 méter (!). Vizét Új-Zéland leghosszabb folyója, a Waikato vezeti el egyébként (igen, Wai-O-Tapu és Rotorua felé) és három folyó is táplálja. Az egész hely kb. azért érdekes csupán, mert útbaesik a Tongario Nemzeti park felé menet.
Nevezetességeit tekintve a környék nagyon hasonló Wai-O-Tapuhoz: tele van termálvizes forrásokkal, amelyekre sajnos/szerencsére majdnem minden esetben fürdőket építettek.
A Waikato folyón található a megtekintésre is érdemes Huka-falls vízesésegyüttes, amelyen másodpercenként 220ezer liter víz zúg át. Nagyjából ki van építve, jól megközelíthető, de akinek még ez sem elég, az motorcsónakkal akár karnyújtásnyi távolságra is kerülhet a vízeséshez.

Huka Falls koordinátái: 38°38’58″ 176°05’20″
Nyitva tartás: -
Beugró: -
Booking: -

Építettek a folyóra nem túl messze egy erőművet is egyébként, amely a világ első geotermikus, telített gőzt használó erőműve. Érdekes dolog, hogy az ember azt várná, hogy egy ilyen erőmű felborítja a környezet körforgását és esetleg megszünteti a geotermikus jelenségeket, de itt épp ellenkezőleg történt: az erőmű építése ugyan megzavarta a vízháztartást, de ennek eredményeképp több gőz képződött és pl. a gejzírek működése még intenzívebbé vált.
Az erőműnek köszönheti létét a Craters of the moon nevű hely, amely egy n+1-edik gejzír és mud-pool park.

Amire viszont az erőmű építése negatív hatással volt, de ennek ellenére érdekes lehet, az a Taupo-tól kb. 10 km-re, északra fekvő Wairakei teraszok nevű képződmény. Aki esetleg járt már Törökországban, Pamukkale-ban, az kb. tudja miről szól a történet. Egyébként az építkezés előtt 22 gejzír és 240 iszapmedence volt itt, amit jól el is pusztítottak. De aztán szorgos emberi kezek reprodukálták a jelenség alapjait (a medencéket és az odavezetett termálvizet) és a természetre bízták a munka befejezését, ami olyan jól sikerült, hogy manapság a musthave kategóriába sorolják a helyet. Hát nem tudom, én végülis Pamukkale-t már láttam, de ha nagyon unatkoznánk, lehet egy órát megér.

Wairakei terraces koordinátái: 38°37’34″ 176°05’17″
Nyitva tartás: 9:00-16:30
Beugró: 18 NZD/fő (adult)
Booking: kell (?).

Magán a tavon és környékén egyébként számos elfoglaltságot lehet találni (bungee, gokart, puzzle park, ejtőernyőzés, stb) de az egyetlen aminek talán értelme is van, az a tengeri kajakozás a tavon (nem képzavar, mivel a tengeri kajak szélesebb, user friendlybb, mint a rendes társa), melynek során a lent látható gusztustalan panoráma (melyről részletesebben a következő bejegyzésben lesz szó) mellett meg lehet nézni Maori szikalafaragásokat is, de azt hiszem ez is kimaradós most, mert lesznek még jobb helyek kajakozásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése