2011. február 12., szombat

Látnivalók 10. - Castlepoint

A Taranaki felől dél-kelet felé haladva egy kiadós-, 4-5 órás, 360 km-es autós etap veszi kezdetét az északi sziget keleti partján fekvő Castlepoint-ig.


A teljes út első pihenője kb. az út harmadánál, a fenti térképen B-vel jelölt Whanganui nevű település, mely az azonos nevű folyó torkolatánál fekszik és igazából egy teljesen átlagos település múzeummal, emlékművel, parkokkal.
Ha esetleg nem egy napon belül szeretnénk majd teljesíteni az egész utat Castlepointig, akkor viszont Whanganui-ból indulva lehetőség van egy csomó dolgot csinálni. Lehet például a folyó mentén, északra tartva számtalan kirándulási lehetőséget találni, melyek közül számomra a legvonzóbbnak a településtől 35 km-re északra fellelhető Atene viewpoint walk (pdf) és ennek a hosszabb, 6-8 órás verziója, az Atene skyline track (pdf) (kép jobbra). Már maga az Atene-ig vezető út is megér egy misét, ugyanis végig a Whanganui folyó kanyargós medre mellett vezet.

Tovább haladva a State Highway 3-on újabb 90 km-t,  elhagyva Palmerston North-ot, Új-Zéland 7. legnagyobb városát is, elérkezünk a következő állomáshoz, a térképen C-vel jelölt, mindössze 2500 lakosú Ashhurst településig. Nagyjából itt sincs semmi érdekes, ha csak az nem, hogy a település melletti dombocskán egy 55 különálló-, egyenként 70 méteres magas, 3 lapátos (egy lapát hossza 35 méter!) turbinából álló szélerőmű telep található. 

Van viszont a városka keleti határánál egy elég frankó - korábbi posztomban már említett Karangahake Gorge-hoz hasonló - hegyszurdok: a Manawatu Gorge (igen, most jöttem rá, hogy a gorge azt jelenti, hogy szurdok :D ).
A szurdok déli oldalán folytatódik a state highway 2, tehát autóval is végig lehet hajtani a területen (az északi oldalon a vasút kapott helyet). Ha azonban kicsit alaposabban és esetleg kicsit más perspektívából is meg szeretnénk tekinteni a helyet, akkor érdemes belevágni a kijelölt túraútvonalba is: a 10 km-es, 3-5 óra alatt teljesíthető, többnyire erdőben vezető gyalogút mentén számos kilátópont ki lett alakítva, hogy a jobb oldali képen látható kilátást biztosítsák a nézelődőknek.
Fontos megjegyezni, hogy az út nem alkot hurkot, hanem gyakorlatilag az aszfaltozott utat követi, úgyhogy teljesítése esetén stoppal kell visszajutni a leparkolt autóhoz.

Manawatu Gorge
GPS: 40°18′24″, 175°46′15″ (parkoló, nyugati vég) 40°20′25″, 175°49′03″ (parkoló, keleti vég)
Infók és térkép: Manawatu Gorge walking track brochure (pdf)
Beugró: -
Booking: -

A Manawatu szurdok után a state highway 2-n folytatódik tovább az út, amely dél felé fordulva halad - újabb 85 km-t megtéve a térképen - a D pontban jelölt Masterton felé. Masterton közvetlen közelében, pontosabban kb 20 kilométerre nyugatra fekszik a Tararua Forest Park, impozáns hegyekkel és völgyekkel. A vidék keleti bejárataként emlegetik a Holdsworth-öt, ahonnan számos útvonal indul. Ezek közül az egyik 7-8 órás útvonal visz fel a remek kilátást biztosító, 1500 méter magas Holdsworth csúcsra. Egy ilyen hosszúságú kirándulásra nem valószínű, hogy szeretnénk itt egy teljes napot eltölteni, ezért inkább nem is időzünk itt, hanem végre indulunk tovább a végcél, az E pontban jelölt Castlepoint felé.

Nade mi is az Castlepoint?

A rövid válasz erre az, hogy egy rövidke, meredek falú partszakasz egy világítótoronnyal, meg egy nagy kővel. Nade ennyiért nyilván nem autóztunk volna ide.
A hely nevét természetesen Cook kapitánytól kapta, aki ide érkezvén a parton meredő hatalmas sziklát egy kastélynak nézte. Mondjuk tényleg elég impozáns látvány a 162 méter magas szikla (jobbra).

Szóval van még itt egy zátonnyal elzárt lagúna is, homokos tengerpart, szörfözők na és persze az 1913-ban épült világítótorony, amelyből 1000 watt villog veszettül minden éjjel, minden órában, egész pontosan hármat. Az is érdekes, hogy annak idején olajjal működött a lámpa, de '53-ban átalakították elektronyossá jól, s a fővárosból, Wellingtonból vezérlik.

Új-Zélandon már-már természetesnek mondható, hogy  itt is vannak remek útvonalak, amik a környék összes nevezetességét bejárják. Ugyan onnan indul a világítótoronyhoz tartó Castlepoint Track és sziklán körbejáró, Castlerock-ot megmászó Deliverance Cove Track.


Tudni kell, hogy Castle Point világítótorony és a hozzá vezető út egy hatalmas, tengeri fosszíliákból és homokból összetömörödött zátony és ha nedves idő van (értsd nagy szél, eső, vagy a tenger hullámai olyan hatalmasak), nem szerencsés a szélekre kiállni pl. így, mert az anyag megázhat annyira, hogy adott esetben egy ember súlyát már nem bírná el.

Ja igen, amit még le akartam írni: a Castlepointnál általában tanyáznak fóóókááák! (Róluk annyit kell tudni, hogy alapvetően nem támadják az embert, s inkább a menekülést választják a természetes közeg, a víz felé. Az egyedüli gubanc akkor van, ha a hellóturiszt a fóka és a víz közé áll, majd azt mondja: HU! Ilyenkor a fóka sem Istent, sem embert nem ismerve próbál menekülni a víz felé - az emberen át.)


Castlepoint
GPS: 40°54′10″, 176°13′37″
Infók: Department Of Conservation
Beugró: - (a világítótorony nem látogatható)
Booking: -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése