2011. február 1., kedd

Látnivalók 6. - ...még egy kis Coromandel

Egy frankó dolgot még kihagytam Coromandel félszigettel kapcsolatban, ez pedig az erdélyi békás szoroshoz hasonló Karangahake Gorge: egy kicsi-, meredek falú hegyszoros, benne kanyargó folyóval.
De ami igazán érdekes benne az nem ez, hanem az, hogy annak idején itt volt az új-zélandi aranybányászat mekkája. Eleinte csákánnyal a hegy oldalát, majd pedig egyre mélyebbre ásták magukat a hegy gyomrába. Három nagy bányatelep (in english: battery!) alakult ki: a Talisman, a Crown és a Woodstock bányák.

Alapvetően csákánnyal és robbantással haladtak egyre mélyebbre, a törmeléket pedig lóvontatta csillékkel hozták a felszínre. Kb. 15 szinten ástak/robbantottak tárnákat a hegy belséjében, még a folyó (Waitawheta, Ohinemuri) alá is, ahol persze szivattyúzni kellett a vizet ezerrel, ezért brutál szivattyúkat telepítettek a hegybe. Egy idő után - bár a bányák nyereségesek voltak - a lenti szinteket elárasztották, a bányákat pedig elhagyták, mígnem valaki kitalálta, hogy a csille-ösvényeket és alagútrendszereket kössük össze függőhidakkal, a tárnák egy részét tegyük látogathatóvá és az egész cuccot - az időközben ide is beköltöző világító kukacokkal - nyissuk meg a nagyérdemű előtt.

Jó döntés volt. :)

Az ember lánya és fia tökéletesen el tud tölteni itt egy napot. Vannak itt remek walking és tramping track-ek (úgy vettem észre, hogy Új-Zélandon a walking track az kb. egy utcai cipőben könnyedén végigsétálható, kiépített útvonalat-, a tramping track pedig a hátizsákos-bakancsos megoldást jelenti) egyaránt, az út mentén elsőrangú tájjal, valamint az aranyláz-kori építményekkel és eszközökkel. A séta hol a hegy oldalába vájt utakon, hol a szabadban, a folyó mentén, hol pedig a hegy gyomrában, szűk alagutakban (helló barlangászok) vezet.
Meg lehet nézni még akár a szivattyúházakat a maguk monumentális méreteivel is. Vannak kivilágított, s kivilágítatlan tárnák egyaránt, úgyhogy elemlámpa javallott.
Az egész sétafikálás gerince a Karangahake Gorge Historic Walkway, amely a maga 7 km-es hosszával (leírások szerint 2 óra, egy irányban) már önmagában sem rossz, de a lényeg az erről leágazó mellék "utak"-nál van.


Az egyik, és talán a leglátványosabb ilyen, a 'Windows walk' csúfnéven futó szakasz, amely a tárnákban felvisz egy olyan helyre, ahol a hegy oldalába nyitottak egy szellőző/kémlelő ablakot, csakhogy vagy 15 emelet magasságban. A kilátás kb. ilyen és csak 1 óra plusz oda-vissza.
Szerintem megéri. :)

GPS koordináták (4 belépési pont van):
  • Karangahake Hall 37°25'15", 175°43'16
  • Karangahake Reserve: 37°25'19", 175°43'12
  • Owharoa Falls: 37°25'09", 175°45'52
  • Waikino Station Café: 37°24'49", 175°46'44
Beugró: -
Nyitva tartás: -
Booking: -
Infók: brochure (pdf)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése