2011. február 2., szerda

Látnivalók 7. - Aucklandtól nyugatra

Ha Aucklandtől nyugatra indulunk, számos érdekes dolgot lehet találni, viszonylag kevés időt töltve az utazással. Ennek ugye nyilvánvaló előnye, hogy nem kell órákat seggelni a kocsiban, másrészt hátránya viszont, hogy nem csak az Új-Zéland kapujaként számontartott Auckland lakossága, de az országba itt beömlő túristaáradat nagy része is előszeretettel lepi el ezeket a helyeket, pláne hétvégente.

Az általam kiszemelt hely az Auckland központjától mindösszesen 40 kilométerre fellelhető, a Tasmán tenger partján fekvő Piha nevű település, amely egyébként a már korábban említett Waitakere Ranges része.

Rögtön a településnek is van saját fekete homokos tengerpartja, itt található a híres Lions Rock szikla, de akár északnak, akár délnek indulunk (gyalog), vannak szebb helyek is. A pihai parszakasz kizárólag gyalogosan megközelíthető északi részét Whites Beach-nek hívják (1,5-2 km), ha dél felé indulunk, akkor pedig a Mercer Bay-hez jutunk (jobbra) és a strandolás mellett ez az igazi úticél, itt ugyanis eléggé impresszív környezetben lehet egy 1-2 órás túrát megtenni, egy második világháborús radarállomástól indulva, végig a jobb oldalt látható 3-400 méter magas sziklaszirt peremén, de akár le is lehet ereszkedni az öbölbe. Lentről egy kis barlangrendszer indul ugyanis a sziklába, s folytatja útját egészen 70 méteres magasságig, ahol egy ablakként néz ki a sziklafalból.
A barlangrendszer csak apály esetén járható! Csúnya kép.

Piha Beach
Infók: Mercer Bay Loop Tramping Track
GPS koordináták: 36°58′11″, 174°28′03″ (2. vh radar állomás, autó parkoló)
Nyitva tartás: 8:00-21:00
Apály infó: Piha beach

Szintén Piha környékén található a majd' 80 méter magas, 3 lépcsős Kitekite (vagy Kitakita) vízesés. Jól kiépített útvonal visz Piha település széléről a vízesésig, az út hossza is mindössze csak 2 kilométer, oda-vissza 2 óra alatt kényelmesen megjárható. Itt van még egy gusztustalan kép róla.

Kitekite Falls infók: Kitekite walking track
GPS koordináták: 36°57′08″, 174°29′03″ (Glenesk Road végi parkoló)
Nyitva tartás: 8:00-21:00
Beugró: -

Bethells Beach (Te-Henga)

Az aucklandiak másik nagy kedvence a Bethells beach, vagy maoriul Te-Henga beach. A hely két dologról nevezetes:
  • a Waitakere folyó itt torkollik bele a Tasmán tengerbe,
  • itt forgatták a Xena sorozat csomó jelenetét. :)

Egyébként a hely az aucklandi szörfösök, valamint a fürdőzni vágyók paradicsoma, az Auckland Council oldalán is csak úgy hivatkoznak rá, hogy jóidőben population explosion van itt. Nem jó hír.
Egyébként a környezet valóban igen szép, de valójában ez is "csak" egy sima, unalmas tengerpart. ;)

Ami viszont szintén a Bethells Beach környékén van, és számomra sokkal érdekesebbnek tűnik, az a Lake Wainamu, ami a dűnetavak iskolapéldája. A tó maga is úgy keletkezett, hogy az elmúlt 6500 évben a tenger felől érkező szél a domborzat emelkedése miatt itt rakta le a tengertől szállított homokot, ezzel fokozatosan elzárva a Wainamu folyó vögyét, gátat képezve a folyónak. Csakhogy ezzel nem ért véget a természet munkája, és napjainkban is egyre fogyatkozik a tó területe és növekszik a homokdűnéké, pedig a lelkes kiwik próbálnak tenni ellene (fák telepítésével megkötni a homokot pl.).

Az Auckland Regional Council természetesen a tó környékén is alakított ki egy jó kis 4-5 km-es túraútvonalat, mely másfél óra alatt teljesíthető is, ugyanis nagyjából sík terepen vezet a homokdűnéken keresztül, majd megkerüli a tavat.

Wainamu lake infók: Lake Wainamu Tramping Track
GPS koordináták: 36°53′01″, 174°27′08″ (parkoló a Bethells Road-on)
Nyitva tartás: 24/7
Beugró: -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése