2011. február 19., szombat

Látnivalók 11. - út Wellington felé

Új-Zéland fővárosa (viszont csak második legnagyobb városa - 410e fő), az északi sziget legdélebbi városa Wellington, amely egyébként az egész földkerekség legdélebben fekvő fővárosa is. Számunkra viszont most elsősorban azért érdekes, mert innen indulnak a kompok a déli szigeten fekvő Picton településre, valamint azért, mert ebben a bejegyzésben alig lesz róla szó. :)


Az itt látható utat valszeg Castlepointba menet-, vagy onnan jövet fogjuk megtenni, úgyhogy a látnivalókat is erre tekintettel szerepeltetem.
Az út vissza Masterton-ig teljesen ugyan az, mint Castlepoint felé, ezt sajnos nem lehet másfelé megtenni. Innen viszont már délnyugati irányban haladunk tovább, végig a Tararua erdőség keleti oldalán, egészen Featherson-ig, amely a 78 km2-es Wairarapa-tó északi partján fekszik. Innen már csak 63 km-re lenne Wellington, de két dolog miatt talán érdekes lehet egy 2x75 km-es kitérőt tenni.

Az első ilyen, az északi sziget legdélebbi pontja, Cape Palliser, amely az azonos nevű-, 50 km széles öböl keleti végében fekszik. Csak egy kis település található itt, a helyiek halászatból és azon belül is elsősorban rákhalászatból élnek, úgyhogy itt meg lehet tekinteni, amint hatalmas rakodóeszközökkel és bulldózerekkel rakosgatják az egyébként sem apró halászhajókat ide-oda (fincsi tengeri kaják helló! :) ). Itt tekinthető- és mászható meg a jobb oldalon látható, földrengés nyomán kialakult, jellegzetes formájú Kupe's Sail.
Természetesen itt is van - szerintem a Castlepoint-itól látványban egy kissé elmaradó - világítótorony, ami anno szintén olajjal működött, de manapság pont ugyanúgy elektromos (és távvezérlésű), mint a castlepointi tesója. A világítótorony talapzatát 250 lépcsőfokot abszolválva lehet megközelíteni.

Viszont ami miatt mégis megérheti a hely a kitérőt, az egyrészt az állítólag lélegzetelállító partmenti út és a világítótoronytól megcsodálható kilátás, másrészt pedig az év bármely szakában itt megtalálható fóka kolónia (a Castlepointnál nem biztos, hogy láthatóak, de itt igen.). Valamilyen speckó fókafajta él itt egyébként (Arctocephalus forsteri), ami csak Új-Zélandon lelhető fel a világon. A teljes populáció 100.000 példányra rúg manapság és szerencsére 1894-ben a vadászatukat is betiltották, úgyhogy azóta szaporodnak is szépen.
Érdekes, hogy a többi fókafajtól eltérően ennek a fajtának láthatóak a fülei. :)

Cape Palliser
Infók: Eastern Palliser Bay
GPS: 41°36′45″, 175°17′32″ (parkoló)
Beugró: -
Booking: -
Nyitva tartás:-

A Cape Palliser felé vezető út kb. 2/3-ánál, Lake Ferry-től kb. 13 kilométerre található az Aorangi erdősségben fekvő Putangirua Pinnacles természetvédelmi terület. Az itt található futurisztikus sziklaképződmények szolgáltattak helyszínt A Gyűrűk Ura 3. részében látott holtak ösvényéhez.
A csúcsok úgy keletkeztek, hogy nemrég (7-8 millió éve) még az egész Aorangi erdősség egy sziget volt az óceánban, sziklatörmelék, kavicsok, kagylók és az össszetömörödött homok alkotta a partokat (ahogy manapság a legtöbb partot is). Aztán néhány vulkán áldásos tevékenységének-, valamint a kőzetlemezek mozgásának köszönhetően az egész ojjektum kiemelkedett jól, majd kezelésbe vette az idő vasfoga, s évezredeken át nyüstölte a szél és az eső. Ahogy a kevésbé ellenálló részek elkezdtek 'kikopni', s maradtak meg a masszívabb darabok, úgy kezdtek kialakulni a Putangirua Pinnacles érdekes alakú csúcsai. (az erózió napjainkban sem állt le, ezért aki erre jár, annak érdemes vigyáznia, nehogy a fején landoljon egy nagyobb szikladarab)
A területen egyébként vannak kialakítva sétaútvonalak a DOC gondozásában, s az egész terület bejárható oda-vissza 4 óra alatt.

Putangirua Pinnacles
Infók: Pinnacles Track 
GPS:  41°27′00″, 175°13′33″ (parkoló)
Beugró: -
Booking: -
Nyitva tartás:-

Az eredeti útvonal mentén (a fent leírt kítérő nélkül, vagy onnan visszatérve) továbbhaladva, Featherson és Pakuratahi nevű települések között szó szerint hegyen-völgyön keresztül visz az út és eléggé szép helyeken lehet autózni. Az egyik legnépszerűbb megállóhely a Rimutaka Hill névre hallgató kilátópont. Errefelé gyakran a felhők is beúsznak és beszorulnak a völgybe, ilyen jelenségeket produkálva.


A Rimutaka Hill road végében fekvő Pakuratahi-ból 5 kilométeres északnyugati kitérővel egy újabb Gyűrűk Ura helyszín érhető el, itt forgatták ugyanis a Rivendell (Völgyzugoly) beli jeleneteket.

Továbbhaladva, már 'majdnem' Wellington kapujában még egy utolsó megálló vár az út mentén: a Stuart Macaskill Lakes, amely két mesterséges tározó, s Wellington számára biztosít ivóvízellátást. Ennek látképe látható alant. Impresszív.


Stuart Macaskill Lakes
GPS:  41°05′13″, 175°08′59″ (parkoló)
Beugró: -
Booking: -
Nyitva tartás:-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése