2011. február 19., szombat

Látnivalók 11. - út Wellington felé

Új-Zéland fővárosa (viszont csak második legnagyobb városa - 410e fő), az északi sziget legdélebbi városa Wellington, amely egyébként az egész földkerekség legdélebben fekvő fővárosa is. Számunkra viszont most elsősorban azért érdekes, mert innen indulnak a kompok a déli szigeten fekvő Picton településre, valamint azért, mert ebben a bejegyzésben alig lesz róla szó. :)

2011. február 12., szombat

Látnivalók 10. - Castlepoint

A Taranaki felől dél-kelet felé haladva egy kiadós-, 4-5 órás, 360 km-es autós etap veszi kezdetét az északi sziget keleti partján fekvő Castlepoint-ig.


2011. február 11., péntek

Látnivalók 9. - Taranaki

A Taranaki régió a Zátony északi szigetének nyugati fertálya, de nem a legnyugatibb pontja. Nevét az itt megtalálható, azonos nevű vulkáni kúpról kapta, bár magát a 2518 méter magas (és ezzel az északi sziget 2. legmagasabb hegycsúcsa, s a világ egyik legszabályosabb vulkáni kúpja is egyben) vulkánt Mt. Egmont néven is emlegetik, ugyanis Cook kapitány ide érkeztekor természetesen ezt a hegyet is elnevezte saját kénye-kedve szerint az egyik szponzoráról.

2011. február 6., vasárnap

Látnivalók 8. - Aucklandtől északra

Sajnos az Aucklandtól északra fekvő közel 300 kilométer hosszú földnyúlvány alsóhangon is egy 600 kilométeres kitérő bármihez képest, ezért valószínű nem látogatunk el majd ide, de azért pár dolgot összeszedtem innen is, hátha mégis.

2011. február 2., szerda

Látnivalók 7. - Aucklandtól nyugatra

Ha Aucklandtől nyugatra indulunk, számos érdekes dolgot lehet találni, viszonylag kevés időt töltve az utazással. Ennek ugye nyilvánvaló előnye, hogy nem kell órákat seggelni a kocsiban, másrészt hátránya viszont, hogy nem csak az Új-Zéland kapujaként számontartott Auckland lakossága, de az országba itt beömlő túristaáradat nagy része is előszeretettel lepi el ezeket a helyeket, pláne hétvégente.

2011. február 1., kedd

Látnivalók 6. - ...még egy kis Coromandel

Egy frankó dolgot még kihagytam Coromandel félszigettel kapcsolatban, ez pedig az erdélyi békás szoroshoz hasonló Karangahake Gorge: egy kicsi-, meredek falú hegyszoros, benne kanyargó folyóval.
De ami igazán érdekes benne az nem ez, hanem az, hogy annak idején itt volt az új-zélandi aranybányászat mekkája. Eleinte csákánnyal a hegy oldalát, majd pedig egyre mélyebbre ásták magukat a hegy gyomrába. Három nagy bányatelep (in english: battery!) alakult ki: a Talisman, a Crown és a Woodstock bányák.