2012. január 24., kedd

Szingapúri szállás

Hosszas kutakodás után végre lefoglaltam szingapúri szállásunkat is. Mivel nagyjából másfél napot (2 éjszakát) töltünk itt, olyan helyen szerettünk volna megszállni, ahonnan minden fontosabb látnivaló viszonylag egyszerűen megközelíthető, nem kell órákat tömegközlekedéssel tölteni.

Persze az egyszerű megközelíthetőség és bejárhatóság a városállam méretéből adódóan nem okoz túl nagy nehézséget, hiszen a helyi metró (SMRT) tökéletesen behálózza az egész várost, viszont én azt gondolom, hogy egy helyet felfedezni gyalogosan sokkal jobb, mint a föld alól néha-néha felbukkanva, ezért elsősorban a csavargás a terv Szingapúrban. Is.

A Szingapúri szállásoknak alapvetően 3 fajtáját lehet megkülönböztetni: a városközpontban (CBD) illetve a folyó mentén fekvő luxus hoteleket, a kispénzű utazók számára fenntartott (többnyire zsúfolt) hosteleket, valamint a - vasszigor mellett furcsamód megtűrt legális prostitúció végett - virágzó moteleket.

Mi természetesen a hostelekre mentünk rá legott, és a tripadvisor segítségével a nagyon jó helyen fekvő River City Inn-t választottuk. Azért ezt, mert elképesztően jó értékelést kapott (többször az év hostelének válsztották), s olyan áron sikerült kifogni 2 ágyat egy hat ágyas hálóteremben, mint ahol máshol egy 25 ágyasban kaptunk volna kettőt. Mindezt a szingapúri árszintekhez képest elég jó áron. A városra egyébként ilyen kategóriában nem jellemzőek a 2 ágyas szállások, sokkal inkább nagy (20+ fős) hálótermek. Ezért is tűnik jó választásnak a 6 fős hálóterem.

A szállás amúgy nagyon közel fekszik a Szingapúr folyóhoz, amely az óváros funkcióját hivatott ellátni, azonban a régi folyóparti épületek helyét már szinte teljes egészében átvették a bárok és kiülős éttermek. Ígéretes sétának tűnik, különösen este.

Aztán szintén egy köpésre innen található a Marina Bay, Szingapúr új központja, benne az elképesztő Marina Bay Sands hotellel (jobbra), melynek a tetején a kilátóterasz szomszédságában még egy elég gagyi uszoda is üzemel. Sőt Itt, Marina Bay-nél van a Szingapúr jelképének számító szobor, a merlion (mermade + lion) is.
Tök közel van a kínai és az indiai negyed, amely a történelmi emlékek mellett remek kajákkal is vár minket. Számos buddhista templom, szentély és imahely helyezkedik el errefelé. 

Szintén bejárható távolságra van az all-in-one szórakoztató sziget - ami nagyjából Szingapúr Margit-szigetének felel meg -, a Sentosa Island is (maláj szó, jelentése: béke és nyugalom). 
Ide ugyan van egy néhány dolláros belépő, de talán érdemes lehet elmenni. Megközelíthető metróval, gyalogosan, vagy akár drótkötélpályán függő "felvonóval" is. Van itt kilátótorony, delfin show, kaszinók, kalandpark, golfpálya. Sőt, vannak itt olyan mesterséges tengerpartok, ahol az utolsó pálmafa helyét is mérnökök határozták meg. Bár fürdeni a vízben azért nem biztos, hogy érdemes, ha számításba vesszük a környező vizek hihetetlen hajóforgalmát.

A Sentosa-ra vezető felvonók "másik vége" a Mount Faber parkban van. Ez a hely a nevét az itt található 106 méter magas hegyről kapta, ami remek kilátást nyújt a CBD-re, valamint egy kisebb túrának is elmegy. A hegy növényzete egyébként esőerdő, amely közé/fölé pallókat és hidakat építettek, ezeken lehet sétálgatni. 

Az ilyen fák fölé épített pallók egyébként itt nagyon divatosak, hisz a Mount Faber-nél egy fokkal szebbnek és tartalmasabb programnak tűnő Treetop walk, ami Szingapúr egyik nemzeti parkjában található és szintén ilyen fák fölé épített megoldással abszolválható. A park Szingapúr legrégebbi víztározóját, a MacRitchie-t veszi körbe. Az itt található számtalan kirándulóútvonal közül az egyik leglátványosabb a Treetop walk, ahol egy közel 300 m-es függőhídon lehet mászkálni. Látványos.

Aki pedig esetleg vásárolni és plázázni szeret, az is megtalálja a számítását Szingapúrban, hiszen a világon nagy valószínűséggel itt lehet az egy főre jut legtöbb pláza. Szóval ha valaki ilyenre vágyik, mindenképp végig kell sétálnia az Orchard road-on és meglátogatnia jónéhány plázát. Egyébként ezek építésénél is elgurult a gyógyszer, mert van olyan, amelyik belsejében egy komplett hullámvasút van, míg némelyik olyan futurisztikus kinézetű, mint a jobb oldalt látható Ion nevű pláza. 

Szerintem el fogjuk tudni tölteni ezt a másfél napot itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése