2012. február 5., vasárnap

Cameron Highlands

A Kuala Lumpurtól mindössze 200 kilométerre északra fekvő Cameron Highlands (a felföld szóra valahogy nem áll rá a kezem, úgyhogy innentől CH) egész malajzia egyik legkiterjedtebb-, és legmagasabban fekvő területe. Itt található egész malajzia legmagasabb autóval megközelíthető csúcsa is. A highlands mérete kb. 700 négyzetkilométer, ami hozzávetőleg akkora, mint egész Szingapúr.

A hely érdekességét nagyszerű klímája adja, egész pontosan a klíma által biztosított természeti adottságok. Nem feledve, hogy Malajzia majdnem az egyenlítőn fekszik, a CH-n uralkodó hőmérséklet az ország többi részéhez képest egész szokatlannak tekinthető, a nappali átlaghőmérséklet sosem megy ugyanis 25 celsiusfok fölé és 10 celsiusfok alá.
A hely natív flórája és faunája is alkalmazkodott ehhez, de az emberi jelenlét is látványosan aknázta ki a terület adta lehetőségeket, Így lehet az, hogy a Cameron Highlands-t egyszerre jellemzik vad és buja dzsungelek és gyönyörűszép teaültetvények.

A terület a nevét William Cameron-ról kapta, aki már 1885-ben feltérképezte a hegységet, s nemsokára - kb. 50 évvel később, amikor megépült az első út 1930-ban -  már kínai tea- és zöldségtermesztők követték. Ők kolóniákat alapítottak, így fektetve le a mai nagyobb települések alapjait. Megalakult Ringlet, Tanah Rata és Brinchang - a térség ma is aktív városai.
Azóta persze jelentősen megváltozott a hely képe, hiszen a dzsungelek nagy részét átvették a teaültetvények és a hőség elől menekülő túrsták számára számtalan hotel nyílt, sőt, még golfpályát is építettek.
Malajzia ágrárközpontja is ez a térség, elképesztő méretű zöldség-, eper- és virágtermesztő farmok létesültek, mivel máshol a forróság miatt egyáltalán nem teremnek meg olyan zöldségek, ami itt nálunk például teljesen természetesnek mondhatóak.

Ebből következik, hogy a malájok számára közkedvelt túristalátványosság a szedd-magad rózsa- és eperfarmok mellett még egy fóliasátor is, ahol megterem a répa. Számunkra ezek azért annyira nem vonzóak, azonban a tea ültetvények annál inkább elképesztőek.
A malájok - az indiaiakkal egyetemben - ugyanis még mindíg hisznek abban, hogy minőségi teát kizárólag a gondosan kiválogatott levelekből lehet készíteni. Gondosan válogatni pedig a gépek aligha tudnak, így mind a mai napig a még mindíg olcsó munkaerőnek számító helyiek filippínók szedik a teát. Kézzel. A bokrok között sétálva folyton tépkedik az egyébként fává nőni igyekvő nővény friss leveleit, ezzel alakítva ki a helyi teaföldek egyedülálló arculatát.
A legismertebb tea ültetvény az 1929-ben alapított, Ringlettől 9km-re fekvő BOH nevű cégé, akiknek a teafeldolgozó gyára is itt fekszik és ingyen látogatható. Állítólag ez, a BOH tea plantation a legszebb ültetvény. Futottak még: Bharat Tea Estate (Ringlet és Tanah Rata között), valamint a Sungai Palas Tea Estate (Brinchang-tól északra). Hát majd mi igazságot teszünk, s megnézzük mindhármat.



A hely másik arca, a dzsungel mellett sem lehet csak úgy szó nélkül elmenni. Ezt az őserdőt tartják a világ legrégebbi (majd 130 millió éves) őserdejének, s a látványa ennek megfelelő lehet.
Számtalan hosszabb-rövidebb túraútvonal járható be itt vezetővel vagy akár nélküle is (nem igazán vannak jelölve az útvonalak és a térkép is meglehetősen elnagyolt, ezért érdemes lehet guide-ot fogadni).

A környező hegyek közül, többek között a 6666 láb (kb. 2000 méter) magas Gunung Brinchang is bejárható és megmászható egészen a csúcsig. A hegycsúcson álló kilátó autóval is megközelíthető egyébként, amennyiben csak a kilátásra kíváncsi az érdeklődő.
Mint mindíg, itt s többet láthat a delikvens azonban, ha gyalogol, mert az erdő ezen szakasza azért is érdekes, mert itt található a Mossy Forrest (mohás erdő). Ennek szépségét a hatalmas fákon és a szinte háborítatlanul burjánzó növényzeten túl az adja, hogy a hely adottságainak köszönhetően a moha elképesztő mértékben szaporodott el, s még a fák lombját is beterítette.

Ezek az erdők adnak otthont számos más érdekességnek is. Az egyik ilyen az itt élő Orang Asli törzs, akiket szervezett túrák keretében lehet meglátogatni. Pontosabban lehetett, ugyanis nemrég betiltották a programot, a hivatalos indoklás szerint azért, mert annyira megszaporodtak a látogatók, hogy már a mindennapi életet is akadályozták a törzs tagjai számára.

A másik érdekesség a Rafflézia, amely a világ legnagyobb virága, s itt is megtalálható jól.
Összkerékhajtású dzsippekkel viszik a kis csoportokat a dzsungelbe, ahol macsetés bácsika vezet el jó pénzek ellenében a dögszagú, élősködő virághoz, melynek átmérője nem ritkán meghaladja a másfél métert. Impresszív.

A Cameron Highlands-et megközelíteni mi Kuala Lumpur felől szeretnénk majd, ha minden igaz. Mivel vonat gyakorlatilag nincs, ezért az egyetlen tömegközlekedési forma, amely egyenesen ide hozna, az a távolsági busz. Bár KL és Tanah Rata között 4 társaság is üzemeltet buszjáratokat, egyik cég menetrendje sem túl szofisztikált: naponta mindössze 2 busz jár csupán, egy reggel, egy pedig kora délután indul, s visszafelé is ugyanez a helyzet. Az összes társaság esetében.

A több, mint 4 órás buszos menetidőt, a lehetséges oda- és visszaindulási időpontokat, valamint azt a tényt is figyelembe véve, hogy mi nem akarunk több napot a Cameron Highlands felfedezésével tölteni, egyértelmű, hogy busszal nem fogjuk tudni megoldani az idejutást. Márpedig el kellene jönni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése