2012. február 12., vasárnap

Védőoltások

Lassan már az ismétlő oltásokon is túl vagyunk, úgyhogy gondoltam megírom, hogy mi a helyzet védőoltás fronton.

Új-Zélandra szerencsére nincsen semmilyen előírt- és semmilyen javasolt oltás sem. Ami miatt mi mégis beoltattuk magunk, az kizárólag Malajzia miatt van, hiszen az ország trópusi éghajlata és az ázsiai kultúra azért nem kicsit kedvez bizonyos betegségek terjedésének.

A két leggyakoribb trópusi betegség kétségtelenül a hepatitisz és a malária. Utóbbi ellen védőoltás eleddig nem létezik, cserébe a májpusztító Lariam tabletták szedése ajánlott. Ezt azonban a brutális mellékhatásai miatt indiában is csak egy darabig szedtük, aztán nagyjából nindenki abbahagyta - mégis életben vagyunk. Malária esetében sokkal hatásosabb a megelőzés, amely mindenféle szúnyogriasztó szerek testfelületre juttatásával oldható meg.

A hepatitisz azért egy kicst keményebb dió, ezért ezzel kapcsolatban nem haboztunk és mindketten beoltattuk magunkat hepa A+B kombinált vakcinával. A hepa A széklettel ürül és szájon át fertőz, ezért minden olyan helyen problémát jelent, ahol a higiénia egy kicsit kétséges. Mosatlan gyümölcs, nem eléggé átfőtt ételek, a nem megfelelő emberrel történő kézfogás után a szemünk megvakarása, stb. és máris kész a baj. A hepa B az A variánsnál picit nehezebben terjed azért: vérrel és testnedvekkel. A fertőzéshez elég egy apróbb sérülés, egy fertőzött szögbe belelépni, stb.

Szóval a kombinált hepa a+b első oltását az utazás előtt legalább egy hónappal kell beadatni, az ismétlő oltását pedig indulás előtt legalább 2 héttel. Amennyiben a 3. ismétlőt is megkapja a delkikvens fél éven belül, lifetime védettséget kap.

Szintén cseppfertőzéssel, étellel és vízzel terjed a hastífusz, melyre szintén van oltás, 3 éves védelmet ad. Ezt is beadattuk jól.

Ezen felül a gyermekbénulás és diftéria elleni oltás is javasolt lenne, de ezeket Magyarországon pici korában mindenki megkapta. Ami szükséges lehet még (de még csak a javasolt listán is csak az utolsó helyeken szerepel), az a sárgaláz elleni oltás és a tetanusz injekció. Ez utóbbi kettőt én megkaptam mikor Indiába mentem, és mivel 10 évre ad védettséget mindkettő, most nem kellett újabb injekció.

Mi van még. A nemrég nagy hírverést kapott madárinfluenza malajziában nem jellemző jelenleg, reméljük így is marad. Aztán az erdős területeken van még, a szúnyogok által terjesztett Dengue-láz. Ez ellen pedig amúgy sincs védőoltás, szóval ott is inkább a megelőzésen van a hangsúly.

Mivel mi a malajziában (és Szingapúrban) töltött időnk nagy részét egyébként is városban töltjük, kizárólag a hepa és a tífusz fenyegetne. Szóval a kapott oltásokkal-, az alapvető higiéniai szabályok betartásával- (gyakori kézmosás, kézfertőtlenítő használata), valamint az indiában megtanultak alkalmazásával (víz helyett kizárólag saját kézzel felbontott ásványvíz, még fogmosáshoz is) azt gondolom, hogy megtettünk minden olyat, amit tehetünk az ügyben.

Ja és még annyi, hogy bár számos oltóhely van, érdemes tisztában lenni azzal, hogy kb. mindenhol elszámolnak tanácsadási díjat és néhol még oltásonként 900 ft oltási díjat is. Még akkor is, ha úgy mész oda, hogy pontosan tudod mit szeretnél- és melyik karodba beadatni. Ami azért elég paraszt, lássuk be.

A plusz költségek egy részét azonban meg lehet spórolni, ha a jö öreg ANTSZ oltóközpontjába megy az ember, az agyonhájpolt Johan Béla oltóközpont helyett. Sőt, egész egyszerűen fel is lehet íratni az oltásokat a háziorvosnál, majd beadatni vele jól. Már persze amit felírhat és beadhat, mert pl. a sárgaláz elleni vakcinát úgy örzi az ANTSZ, mintha az életük múlna rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése